Upptäck Pinotage Wine

Pinotage är Sydafrikas underskrift rött vin druva. En gutsy kors mellan Pinot Noir och Cinsault hittade sällan någon annanstans i världen, Pinotage är ett enastående rustikt rött vin som är jordnär, fruktdriven och perfekt för parning med alla slags grill.

Förstå Pinotage

Känd och antingen älskad eller avskyvärd som Sydafrikas berömda rödvindruvvariant, är Pinotage det direkta resultatet av ett något ovanligt kors.

Pinot Noir och Cinsault (som det är känt i Frankrike) eller "Hermitage" (som samma druva kallas i Sydafrika) korsades framgångsrikt 1925 på Stellenbosch University. Korsets avsikt var mest sannolikt att fånga och expandera på Pinot Noirs delikata elegans och Cinsaults hårda natur. Resultatet var en ny rödvindruva som inte bara blandar de två druvorna samman utan också kombinerar deras namn.

Stilar av Pinotage

Pinotage kan bära ett dramatiskt spektrum av stilar. Denna typ av vin kan sträcka sig från ett ganska billigt, lättrött rött vin med några funkiga dofter (inklusive extremiteter som aceton, färg, gummi och ibland banan) hela vägen till fulla röda viner med balans, elegans, fullt utvecklade svarta fruktsmakar och en beständig, söt, rökig finish.

I allmänhet tenderar mycket av Pinotage på marknaden att ta en rustik profil och visar ofta jorddrivna anteckningar på både näsan och gommen, följt av mörka bär, röka och stela tanniner (när de lämnas otamade tack vare druvan super tjocka skinn), medan du lutar lite lägre på surhetsskalan i dess naturliga tillstånd.

Med en potentiellt flyktig gomprofil så tycker folk att ha en "älska det eller hata det" -förhållandet med Pinotage. Om du hamnar i "kärlek det" lägret, då kan det här vinet vara en ganska flexibel matparningspartner, som visar exceptionellt bra med spel, biff, brats, hamburgare och pizza.

Eftersom hela den sydafrikanska vinscenen har gjort stora framsteg i både kvalitet och värde har Pinotage piggy-backat på den uppåtgående trenden och fortsätter att få fart och popularitet med konsumenter som vill gräva lite ut och ta på sig en ny röd druva. Detta är det perfekta vinet att kasta i vagnen när du är redo att byta ut dina vanliga vinköpvanor. Pinotage kan vara en välkommen förändring till din vinrutin, som erbjuder en slöja av den robusta landsbygdsvinodlingsscenen i Sydafrikas vackra landskap.

Pinotage Producers att försöka

Ett antal Pinotage-producenter att leta efter är bland annat AA Badenhorst, Diemersfontein, Graham Beck, Kanonkop, Ken Forrester, L'Avenir, MAN Vintners, Simonsig, Southern Right och Stellenrust. Pinotage kan ofta hittas i större vinbutiker, särskilt i butiker som inkluderar sydafrikanska viner. Många online-vinleverantörer säljer också en mängd olika Pinotage-viner. Pinotagepriserna varierar generellt beroende på producent och årgång men är vanligtvis tillgängliga i ett brett utbud av prispunkter.