Hur man lagar mat med paprika utan att bli bränd

Undvik "Jalapeno Hands"

När vi äter varm och kryddig mat gjord med heta paprika, är den bränn som vi upplever är av kapsaicin , en aktiv förening i de heta paprikorna som är ansvariga för "värmen". Capsaicin är en irriterande för de flesta däggdjur, inklusive människor, vilket orsakar en brännande känsla i vävnaden med vilken den kommer i kontakt. Föreningen är sannolikt en metod för skydd och överlevnad för växten, eftersom det avskräcker många djur och svampar från att njuta av dess frukt.

Medan många paprika har ljusa nyanser och aromer är ren capsaicin både luktlös och färglös och mycket svår att undvika när man hanterar heta paprika.

Risken för Jalapeno Hands

Medan värmen som produceras av capsaicin i heta paprika verkligen är roligt för många i mat (i måttlig riktning) är det inte så trevligt när det kommer i kontakt med huden, ögonen eller öronen när man förbereder pepparna för matlagning. Hemkockar är särskilt utsatta för "jalapeno-händer" eller den långvariga svettningen och bränningen av huden efter det att den kommer i kontakt med kapsafrika-rika oljorna i peppar när de skär eller hakar färska paprika. "Jalapeno händer" -effekten kan varar i timmar eftersom oljan som innehåller capsaicinen inte lätt tvättas bort. Men denna risk bör inte vara avskräckande från att laga mat med dessa paprika, du behöver bara vara beredd.

Tips för att undvika Jalapeno Hands

  1. Använd alltid handskar! Vi kan inte betona det tillräckligt. När vi säger handsk, menar vi inte bara latex kirurgiska handskar, utan snarare de tjockare gummihandskarna, eftersom capsaicin faktiskt kan sippra genom tänk latex. Ja, du kan använda de riktiga gula som du använder när du tvätter, använd bara ett nytt nytt par som du anger för varm pepparprep.
  1. Så du följer inte tips # 1 och du hugger heta paprika utan handskar. Var noga med att bära handskar efteråt till förmån för dina nära och kära, särskilt barn och småbarn. Det är möjligt att överföra heta pepparoljan och capsaicin från din hud till en annan person genom en enkel handskaka eller kram.
  1. Rör inte ögonen eller näsan medan du skar peppar - med eller utan handskar. Det finns inget mer obehagligt än att vara tillfälligt blindad av ett brinnande öga eller näsborre. Människor berör vanligtvis ögonen och näsan medan de skär paprika på grund av luktirritation, men irritationen som säkerställer när capsaicin verkligen kommer i kontakt med ögonen eller näsan är oerhört sämre.
  2. Längs samma ån, om du har skurit peppar utan handskar, ta inte ut eller sätt i kontaktlinserna för ett tag.

Hur man slutar bränna

Så du har arbetat med några färska paprika och du hamnar med brinnande hud. Vad ska man göra? Medan det i allmänhet är väldigt lite du kan göra för att lindra brännan om du hugger heta paprika utan handskar, finns det några lösningar som är värda att försöka få lite lättnad.

  1. Olivolja: Olja kan hjälpa till att lösa upp heta chilioljan som orsakar den brinnande känslan. Gnid det drabbade området med en liten mängd olivolja eller vegetabilisk olja för att lindra bränningen. Några säger till och med att gnugga lite olja på händerna innan du hanterar den heta peppar kan hjälpa till att undvika jalapenohänder!
  2. Rubbing alcohol: Rubbingalkohol fungerar också i en utsträckning på huden, eftersom capsaicin och chilioljan är mer lösliga i alkohol än i vatten.
  1. Dish tvål: Tvätta dina händer kraftigt med tvål tvål kan arbeta för att lösa oljorna bättre än vanlig handsåpe och som dish tvål är formulerade för att skära genom fett.
  2. Bakpulverpasta: Du kan också göra en tjock pasta med natron och vatten och applicera den direkt på den drabbade huden. Låt det bara stå tills det torkar och tvätta sedan.

Slutligen, om smärtan är för svår (och särskilt om capsaicin har kommit i kontakt med ögon eller näsa slemhinnor), gå till ER. Medan det inte finns mycket mer de kan göra, kan smärtstillande läkemedel vara en sista utväg för lättnad när du känner att du är i brand.