Säker Matlagningstemperaturer och Salmonella

Matförgiftning borde aldrig finnas på menyn

Innan du köper kött, måste du ta reda på vilken intern temperatur som ska uppnås för att köttet skall kunna ätas säkert.

Säkra temperaturer

Mat bör aldrig hållas vid temperaturer mellan 40 och 140 F. Det beror på att de flesta bakterier kommer att reproducera lyckligt i det området. Den reproducerar mycket långsamt, om alls, under 40 F och över 140 F. Men notera, temperaturerna vid vilka bakterier dödas varierar beroende på mikroben.

Till exempel dödas salmonella genom att värma den till 131 F i en timme, 140 grader i en halvtimme, eller värma den till 167 F i 10 minuter. När det gäller att döda mikroorganismer, påverkar både värme nivå och tid ekvationen.

Det finns också frågan om var föroreningen finns. E-coli lever i djurens tarmkanal - inte köttet. Och faran är att det i processen att slakta en ko eller kyckling, kan en del av innehållet i tarmkanalen förorena det utsatta köttet. Därför är det relativt säkert att sera en biff över hög värme och äter det fortfarande sällsynt eller medium sällsynt (125 till 135 F). Det är därför varför allt kött ska kokas till 160 grader - eftersom det yttre köttet och inre köttet blandas ihop vid slipning.

Trichinosis, som är en multicellad parasit och inte en bakterie, lever i musklerna och så sårar utsidan, säger en fläskkotlett inte att döda några organismer i köttet, men det kommer att smaka bättre.

Trichinosis dödas vid 135 F, så det är säkert att äta fläsk om det är kokt till minst 140 eller 145 F. Salmonella kan också ibland bevara köttet av fjäderfä, så att kyckling och kalkon till minst 160 F är klok. Salmonella kan också bevara ägg och så riskerar det med mjukkokta ägg, omeletter och äggröra om någon del av ägget lämnas oönskade, som äggula.

Det är säkert att laga kött och grönsaker vid låga temperaturer under längre perioder eller högre temperaturer under kortare perioder. Och det är nästan alltid säkrare att skära kött över hög värme innan du lagar det på lägre tempor. För lågtemperaturlagning både för roster och braises är det en bra idé att bruna köttet först över medelhög värme - ca 350 F - och följ sedan receptet för tillagning vid låg temperatur under en längre tid.

Toxicitetsfaktor

Men värme ensam är inte den enda faktorn i att förhindra matförgiftning. Det finns också en toxicitetsfaktor. Vissa bakterier är helt enkelt mer giftiga än andra, och vissa gifter hänger runt efter att bakterierna är döda. De flesta människor med hälsosamma immunförsvar kan ta in lite salmonella eller listeria och deras system kommer att döda det utan att man ens märker det. Botulismtoxiner är dock mycket potenta och farliga, och till och med en liten dos av bakterierna kan ha betydande effekter. Botulism uppträder mestadels i felaktigt konserverade varor, men kan också förekomma i hemlagad korv . Ta aldrig chans på någonting som kan innehålla botulism.

USDA riktlinjer för livsmedelssäkerhet

Om du vill vara utomordentligt säker följer du USDA-riktlinjerna för livsmedelssäkerhet och lagar allt till minst 160 grader F.

Också, håll aldrig varm mat under 140 F, och sval mat du ska kylas snabbt till minst 40 grader.