Holländska nötköttbitterballen

Bitterballen är en mindre, rundare version av korvformade kroketter . Dessa friterade delikatesser serveras ofta som mellanmål i holländska barer och kaféer och kan också ingå i ett urval av stekt fingermat, kallad bittergarnituur.

Dessa var en gång ett sparsamt sätt att använda den kvarvarande ragoutblandningen från att göra kroketter .

Medan ofta översatt som "bittra bollar" har denna delikatess inte en bitter smak. Namnet refererar faktiskt till traditionen att betjäna dessa stekta snacks med bitter , som jenever, även om de oftare njuter av öl i dessa dagar. Och en mäktig bra kombination som vi kan lägga till.

Det finns otaliga variationer på temat, från kalvkött till grönsaker, och från räkor till ost, men denna biffversion är en klassiker. Servera med en mjuk mild senap, som Dijon .

Vad du behöver

Hur man gör det

Koka nötköttet

  1. Placera nötköttet i en stor panna med tillräckligt med vatten för att täcka köttet. Koka till en simmer. Skumma av skummet och tillsätt lök, pepparkorn, löklök, kryddnejlika och timjan.
  2. Koka upp, minska värmen och låt sjuda i några timmar tills köttet är ömt.
  3. Ta bort köttet och låt det svalna. Stryk matvätskan och lägg åt sidan för att använda senare. När köttet är kallt klipp det i små kuber.

Gör nötköttbollblandningen

  1. I en stor stekpanna, gör en roux med smör, mjöl och hackade sjalottor. Använd rouxen för att göra en salpikon (se noten nedan) genom att lägga till mjölken och 2 koppar (500 ml) av den spända köttvätskan. Låt det koka, minska värmen och låt det simma i 30 minuter, rör om ofta.
  2. Lös upp gelatin i 1/2 kopp kallt vatten och tillsätt till kokande salpikon, omrör regelbundet. Tillsätt salt, peppar, muskotnöt, persilja, senap och tärnad biff, blanda väl. Skydda med plastfolie och kyl till dess det är kallt.

Forma och steka på nötköttbollarna

  1. Rulla skålade teskedar av salpikonblandningen i snygga, jämnstora bollar - cirka 60 totalt. Bröd dem två gånger.
  2. Under tiden värm oljan i en djupfrysare till 356 F (180 C). Stek bitterballen i partier tills de är gyllene. Ta bort från frityr och dränera på pappershanddukar. Servera dem varma med Dijon senap.

Anmärkning: Salpicon är en fransk term som hänvisar till en beredning gjord av en eller flera kokta ingredienser som är malet eller tärnad, och bunden med en sås.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 310
Totalt fett 13 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 59 mg
Natrium 438 mg
kolhydrater 25 g
Kostfiber 2 g
Protein 22 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)