Hur man fryser rampor

Rampor, även kallade vilda purjolök ( Allium tricoccum ), är bara i säsong för några veckor varje vår. Både de scallionliknande underjordiska delarna och de gröna bladen är välsmakande ädlar, men de behöver lite olika behandlingar om du vill frysa dem för helårsbruk.

Rampor har överharvats till hotet i vissa områden. Se till att dina kommer ifrån någonstans att de är rikliga eller att de har hållits skördat.

Bättre än, växa din egen.

Innan du fryser dem

Observera att hållbart skördade ramper inte kommer att ha någon av de stränga rötterna vid basen av den vita, lustgodsliknande glödlampan. Men om du grävde upp en del av din rikliga bakgårdslåda med de bifogade strängbaserade rötterna, skar du av dem innan du fortsätter med receptet.

Den smala, vita glödlampan och purpurfärgade stjälkar behöver bara grovhackas innan de fryses.

De gröna bladen bör dock blancheras innan de fryses. Detta blancheringst steg hjälper bladen att behålla en attraktiv ljusgrön färg i stället för att bli brun när de fryses och tinas sedan.

För att blanchera ramper lämnar, ta en stor kruka med vatten till koka. Tillsätt de gröna bladen och rör dem ner i kokande vatten. Efter bara 15 sekunder, dränera bladen och kör dem omedelbart under kallt vatten eller töm dem i en skål med isvatten. Töm igen och pressa ut så mycket vatten som möjligt.

Grovhacka de blancherade bladen.

Frysningsramar

Du kan frysa de underjordiska lökarna och stjälkarna separat från de gröna bladen, eller tillsammans. Hur som helst, jag rekommenderar att de läggs ut i ett eller flera enkla lager på ett bakplåt. Frysa dem på detta sätt, avtäckt, i 1 till 2 timmar innan de överförs till frysbehållare eller påsar (mitt förstahandsval är icke-plastfrysbehållare) .

Vad den här inledande single-layer frysningen gör är att hålla bitarna av hackade ramper åtskilda från varandra när de är i behållaren de kommer att lagras i. Detta innebär att när du vill använda vissa ramper istället för att möta en stor frusen block av dem, du kan ta ut lika mycket som du vill.

Frysrappor Olja

Ett annat sätt att bevara ramper är att göra ramper olja och frys sedan det. För att göra det, lämnar första blanchen som ovan. Därefter purpur ramper, löv och glödlampor, i en mixer eller matprocessor med tillräckligt extra virginoliv för att göra en pasta eller sås.

Fyll iskubbrickor med rampolja. Frysta, skjut sedan ut kuberna och överför dem till frysbehållare (eller fryspåsar). Varje kub blir ungefär 1 matsked rampsolja.

Alternativt häll eller sked dina rampar olja i fryspåsar. Lägg in tillräckligt mycket för att täcka påsens yta när den är vågrät. Frys platta (horisontella). Vad du äntligen kommer att sluta med är en rampsolja "pannkaka", som du kan bryta av precis vad du behöver.

Du kan använda olja som bas för ramper pesto.