Äggvask för bröd och rullar, bakverk och pajer

En äggtvätt görs vanligtvis med ungefär 1 matsked mjölk, grädde eller vatten för varje stort ägg eller 3 delar ägg till 1 del vätska.

Användning av äggtvätt på jästbröd , pajskorpor och andra bakverk kan hjälpa till med brunprocessen och gör det möjligt att fästa frön, korn, hackade örter eller sockerarter till skorpan. En äggtvätt kan också göra skillnaden i skorpans utseende och struktur.

Ska du använda ett helt ägg, en äggula eller bara den vita? Här är ett praktiskt diagram med färg, konsistens och glans som du kan förvänta dig från varje typ av äggtvätt.

Hela ägget + mjölken Färg, glans
Hela ägget + Vatten Mjuk Skorpa, Sken, Färg
Äggula + mjölk eller grädde Mjuk Skorpa, Sken, Färg
Ägg Vit + Vatten Firskorpa, Shine

Dessutom kommer borstning med mjölk eller grädde ensam att resultera i en mjuk skorpa med lite färg, och vatten ensamt hjälper till att uppnå en skarp korst.

Salt kan hjälpa till att lossa äggvita. Lägg till en nypa på en äggvita för lättare spridning på salta bröd och rullar.

Ett äggtvätt kan appliceras på formade bröd eller rullar före eller efter provning, men alltid före bakning. Vid applicering efter provning ska du använda en mycket lätt beröring med borsten för att undvika att brödet avblåses. Undvik att använda för mycket äggtvätt, och om det gör eller pölar på platser, försiktigt dab med en pappershandduk för att absorbera överskottet.