Marockansk Mechoui (långsamt rostat ben av lamm eller axel) Recept

Mechoui är traditionellt förberedd genom att rosta ett helt lamm antingen på en spott över en eld eller i en grop i marken. Köttet ätas för hand med salt och kummin för doppning.

Eftersom de flesta hushållsugnar inte kan rymma ett helt lamm kräver detta mechoui recept mycket långsamt att rosta ett lamm eller axelben i ugnen tills köttet är tillräckligt ömt för att dra av benet.

Långsam rostning med mycket låg temperatur kan ta upp till nio timmar beroende på skärets tjocklek, men den långa tillagningstiden är väl värt att vänta, eftersom köttet blir så smört öm att det lätt kan dras från benet för hand-vilket är hur det traditionellt ätit ändå!

Om en så lång, långsam grillning inte fungerar med ditt schema, finns anvisningar för kortare rostmetoder. Alla tre metoderna kan användas för att steka ett halvt lamm eller mycket litet hellamm om din ugn kan rymma de större stekarna.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förbered lammet

 1. Trim överflödigt fett från lamm- eller axelbenet och gör ett dussin eller mer djupa skär i köttet med spetsen av en skarp kniv.
 2. Kombinera smöret med vitlök, salt, peppar, kummin, saffran, gurkmeja och olivolja. Sprid blandningen över hela benet eller axeln av lamm, arbeta lite smör i snittet med kniven.
 3. Placera lammet i en stekpanna och fortsätt med en av rostmetoderna nedan.

Mycket långsam-rostningsmetod: 7 1/2 till 9 timmar

Detta är den föredragna Marrakesh-metoden. Du kan minska tillagningstiden till 4 till 5 timmar genom att använda en ugnstemperatur på 350 F / 180 C.

 1. Värm en ugn till 250 F / 120 C.
 2. Placera lammet i en stekpanna och täcka med folie, täta kanterna tätt. Skaka lammet, grilla varje timme och återspola folien varje gång, i 7 till 8 timmar, eller tills juicerna är klara och köttet är ömt nog att klämma av benet.
 3. Små bitar av lamm, som väger mindre än 4 pund / 2 kg, kan sluta laga mat på 6 timmar. Större bitar kan ta närmare 9 timmar.
 4. Ta bort folien och öka ugns temperaturen till 475 F / 240 C. Bröda lammet, rosta ofta, i 15 till 30 minuter, eller tills köttet är välfärgat.
 5. Överför lammet till en tallrik och låt det vila i 10 minuter före servering. Om så önskas häll juice på och runt lammet. Servera rätter av salt och kummin på sidan för doppning.

Traditionell rostningsmetod: 3 till 4 timmar

När det är dags i tid fungerar den här metoden också bra, men köttet blir inte så ömt som ovanstående metod. Lammet kommer dock ha mer av en skarp korst, som vissa marockaner tycker önskvärt.

 1. Värm en ugn till 475 F / 240 C. Lägg till 1/2 kopp vatten till pannan och lök lammet, avtäckt, i 20 minuter.
 2. Minska ugns temperaturen till 325 F / 160 C och fortsätt rosta lammet, ropa ibland i 2 1/2 till 3 timmar, eller tills köttet är ömt, så kryddas juice och lammet har en mörk, skarp korv.
 3. Överför lammet till en tallrik och låt det vila i 10 minuter före servering. Om så önskas kan juicerna hällas över och runt lammet. Servera rätter av salt och kummin på sidan för doppning.

Snabbrostmetod: 1 till 2 timmar

 1. Värm en ugn till 475 F / 240 C. Vik det exponerade underbenet av lammet i folie för att förhindra bränning. Tillsätt 1/2 kopp vatten och några matskedar olivolja till pannan och steka lammet, avtäckt, i 1 till 2 timmar, rosta ofta tills lammet är välbrunet och juicerna rinner när en kniv sätts in djupt in i köttet.
 2. Om köttet har brunat innan juicerna är klara, täcka köttet med lös folie för att förhindra ytterligare mörkare.
 3. Överför lammet till en tallrik och låt det vila i minst 10 minuter före servering. Om så önskas kan juicerna hällas över och runt lammet. Servera rätter av salt och kummin på sidan för doppning.

Hur man tjänar Mechoui

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 252
Totalt fett 19 g
Mättat fett 9 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 63 mg
Natrium 866 mg
kolhydrater 8 g
Kostfiber 1 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)