Förhindra och hantera en fast mask

En fast mask bör aldrig förstöra en öl

Det finns många anledningar att oroa sig för en fast mask. Det kan kosta dig tid. Det kan vara rörigt. En fast mask är frustrerande och i sällsynta fall kan förändra karaktären hos den slutliga ölen. Men det finns två mycket bra skäl att inte vara orolig. En är att en fast mask är sällsynt. Med en välbyggd lauter tun och ordentligt underhållen utrustning kommer du förmodligen aldrig att behöva hantera en. Den andra anledningen är att en fast mask inte kommer att hindra dig från att skapa en öl.

Du kanske inte slutar med den öl som du ursprungligen tänkte men det är en del av det roliga med homebrewing .

Förhindra en fast mask

Det bästa botemedel, som de säger är förebyggande. När du brygger, se till att du följer några enkla riktlinjer och dina chanser att faktiskt ha fast fast mask kommer att vara nästan noll.

Rengör din utrustning

Denna påminnelse kan tyckas överflödig. Homebrewers vet att bryggning innebär rengöring. Men ibland kan det vara lätt att slappna av renhetsstandarderna för den utrustning som berör varen innan den kokas. Det är verkligen inget fel med det. Alla mikroorganismer som kan infektera din brygd kommer att dödas i koka. Jag rengör vanligtvis alla mina "koka" utrustning med varmt vatten . Värmen löser bort några klibbiga sockerhänger som hänger runt som jag inte hittade när jag städade upp från min sista brygga och avlägsnar allt som kan påverka öl eller skapa träskor.

Min mash tun / lauter tun är en konverterad rektangulär kylare.

Jag använder vanliga 3/4 "PVC-rör med små borrade hål för uruppsamlingsgrenröret. Om du bygger en liknande ingrepp, som fungerar bra för någon typ av kylare, ska du aldrig lima eller svetsa bitarna ihop. Det är bra att kunna Ta bort det för rengöring. Korn och socker hittar alla möjliga ställen att deponera sig och skapa träskor.

När du kan dra ihop dessa rör kan du se allt som lurar inuti eller i lederna och rengör det. Var inte bekymrad över att lossa grenröret kommer att skapa läckor. Detta är ett system som är utformat för att läcka, så om du skapar några extra ställen för att örten ska sippra ut som är bra. Se bara till att grenröret passar snyggt och håller ihop i mosen.

Om du använder en falsk botten för urinsamling är livet så mycket lättare för dig. Återigen, säkra inte det permanent på plats; du kommer aldrig att kunna städa under det bra. Ge det bara en plats att sitta och lita på kornbädden och vattnet för att hålla det där. Se till att det är rent för ögat och du är redo att gå.

Underhålla din utrustning

Detta är en annan uppenbar punkt men en värt att notera. Om du är redo för din första allkorniga homebrew, vet du nu att denna homebrewing så mycket en tinkers hobby som det är en ölälskares besatthet. Det finns alltid något fix eller en del utrustning som kan stiga lite förbättring. Ursamlingsröret för din lauter tun är en av de mer svaga delarna av din bryggverktygsrepertoar. En annan är spridsen, den andra sidan av den friska mashekvationen.

Dessa två system måste vara balanserade, exakta och kontrollerbara. Innan bryggning försäkra sig om att tapparna som styr sprutar- och urtagningssamlingsröret fungerar båda ordentligt, strömmar vattnet lätt genom systemet och att det inte finns någon signifikant läckage någonstans.

Krossa inte din korn för liten

Om du inte har en kornfabrikk ber du om att homebrew utrustning leverantör för att krossa kornen för dig. De är fördelar och de vet vad de gör. Jag har aldrig bränds och bad dem att göra det. De kan debitera en bok eller så för att göra det men det är värt det.

Om du krossar dina egna korn måste du vara mycket försiktig med hur liten du krossar dem. Försök att göra mer än att bryta varje korn i hälften.

Allting mer kan låta bitar av korn tillräckligt liten för att täppa till hålen i grenröret eller producera för mycket damm vilket inte är mer än mjöl. Detta mjöl kan skapa en mosmassning i dig i din kornbädd. Det är bättre att fel på sidan om försiktighet här. Att låta några hela korn genom din kross kommer bara att resultera i en liten förlust i effektiviteten .

Det finns verkligen inget behov av att försöka krossa dina egna korn. Om du ska brygga inom en månad eller så om att få dina förnödenheter kommer inget att hända med krossade korn på den tiden. Du kan nog vänta lite längre men dikterna och jästens diktater tillåter inte det.

Ett ord om damm - för mycket kan göras av dammet som härrör från krossning av spannmål. Först bör jag säga att det är oundvikligt. Även om du sätter dig ner med två par pincett och bryter varje enskilt korn helt i hälften, kommer du inte att kunna förhindra damm. Så om det finns lite damm längst ner på den påse krossade korn som du får från din leverantör, oroa dig inte om det.

Det mesta av det kommer helt enkelt att tvättas i ditt kokande kärl där det kommer att saneras, bli avstängd i öronen och sedan falla bort med trubben. Mjölet från markkorn kan hålla en mos som beskrivits ovan men det tar en stor del att få denna effekt.

Den verkliga faran för detta damm till en lyckad brygga är smitta efter koka.

Det finns naturligt förekommande mikroorganismer som lever på spannmålen. De kan infektera en brygga och helt förstöra den. Om du någonsin haft en avsiktligt syrlig öl som en Berliner Weisse , har du en uppfattning om vilken effekt de här lilla buggarna kan ha. Dammet kan bära dessa mikroorganismer. Om någon av den finner sig in i jäsningstanken utan att först kokas, är smitta sannolikt. Därför rekommenderas det ofta att du krossar dina korn i ett separat område eller dagen före bryggning. Här är min lösning. Jag bryr mig inte om att rengöra min "efterkok" -utrustning tills jag har börjat mash när det finns risk för att flytande damm är borta. Det finns bara rätt tid att noggrant sanera min carboy och annan utrustning medan jag mashar.

Töm och sprid långsamt

Långsam och stadig vinner tävlingen när det gäller mashen. Låt ingenting få dig bråttom. Huvudskälet till det långsamma avloppet och utmatningen är att hindra kornbädden från att störa.

Efter omvandling, vrid avloppspigotet så långsamt som möjligt. När du väl har etablerat en långsam trickle, släpper voten ut i den takt och inte snabbare. Poängen med detta är att låta sängen hålla sin form. Sparge bör vara lika långsam.

Något mer än skonsam dropp leder till att sängen börjar kollapsa.

Detta kan ha några negativa effekter. Först kommer en kollapsad säng att producera "floder" i sängen där hetvattnet kanaliseras runt sockeravfall vilket resulterar i en mindre effektiv mash. För det andra, när sängen kollapsar kan det orsaka en fast mask. När bitarna av krossat korn skakas löst från sängen kan de följa vattnet ner till hålen i ditt uruppsamlingsgrenrör och på kort tid täppa till varje enskilt hål. Rör aldrig eller avsiktligt störa sängen efter konvertering av samma skäl.

Hantera en fast mask

Ibland fastnar mosar i alla fall. Det är dock inte över. Kom ihåg att en fast mask skulle aldrig förstöra en öl.

Är det verkligen fastnat?

Det första du måste göra är att se till att det är fast. Det är bättre att vänta en timme eller så för en långsam mash än att börja mucking runt med situationen. I själva verket kan du vänta ganska länge utan att på allvar påverka ölens kvalitet.

När jag en gång gjorde en brun ale och det gick helt enkelt inte bra. Jag började sent, hade problem med att krossa kornen och var tvungen att skynda ut för att ersätta min propanstank när jag försökte värma mitt streckvatten . När jag var redo att börja spränga började solen sätta. Jag skulle ha klarat mig men min mos började dränera excruciatingly slow. Det var ned till droppar. Vid den här tiden var jag för trött och frustrerad för att försöka ta itu med det så jag tömde över hela språngvattnet i den lilla tunnen, täckte allt så mycket som möjligt, lämnade dräneringen öppen och ringde den en dag. Nästa morgon var min koka fartyg full. Jag fortsatte med koka och ölen visade sig vara bra.

Så, om du har tid och tålamod kan du låta en långsam mask gå i sin egen takt. Jag skulle aldrig rekommendera att tömma allt vatten som jag gjorde. Sparge i en tillräckligt långsam takt för att matcha avloppet.

Men om du verkligen har en fast mask eller du helt enkelt inte har tålamod att vänta på det här är några sätt att du kan få det att klara sig.

Uppståndelse

Det första du kan försöka när du är engagerad i problemet är att rörma mosen. Detta råd är i direkt motsats till det jag sa tidigare men när mashen har fastnat, behöver man inte försöka upprätthålla kornbädden. Om du försöker korrigera en långsam mask så kan det här steget stoppa det helt.När du rör om, försök skrapa toppen av insamlingsgrenröret för att lossa eventuella korn som kan täppa till hålen. Om detta fungerar kan det vara en tillfällig lösning som det som orsakar problemet kommer sannolikt att upprepa sig. Du kan ibland röra och skrapa tills mashen dräneras helt. Detta kan orsaka att några av kornen blockerar hålen som ska skjutas igenom och hamnar i ditt koka fartyg. Några spannmål kommer inte att skada men om det fortsätter, ta en kolv med ganska fina hål och köra öronen genom den. För många korn i koka kan påverka din öls karaktär.

Blåsa

Om omröring inte hjälper problemet, kan mer drastiska åtgärder vara i ordning. Gravity driver avloppssystemet så att någon täppa hålls på plats genom det konstanta trycket av urt och korn som försöker komma över det. Ett snabbt tryck på den andra sidan av avloppet kan lösa problemet.

Öppna avloppsventilen hela vägen och blås in i röret med en snabb skarp burst. Kom ihåg att dräneringsröret kan vara ganska varmt så var försiktig. Om det här fungerar, börjar den varma vätskan börja flöda igen ganska snabbt, så var redo att rikta röret bort från ditt ansikte och in i koka kärlet. När det flödar snyggt, vrid ventilen tillbaka ner till en slinga.

Ta bort avloppssystemet

Om allt annat misslyckas kan det vara dags att ta bort dräneringssystemet helt.

Lauter tun är inte så sofistikerad av en utrustning. Historiskt har bryggerier använt mycket knep för att filtrera vattnet ur kornen. Några bryggerier i Nordeuropa sätter ned en säng av enbärgrenar över ett enda korkat hål i botten av tungen. Efter konvertering drog de helt enkelt korken och låt urten filtrera genom grenarna och lämna kornen bakom.

Vad sägs om lite öl med din sädessaft?

I England använde vissa bryggerier en liknande tunna men lämnade ut grenarna. De låter bara kornen flöda. De skulle kontinuerligt spruta den korniga urten tillbaka in i tungen tills vorten flödade klart. Detta visar vikten av integriteten hos en bra kornbädd. Om tillåtet, kommer det faktiskt att filtrera sig.

Så, om du är hoplöst fast, kan det vara tricket att ta bort grenröret i botten av lauter tunen. Ta en mindre kruka och flytta dräneringsröret till det. Har en annan liten gryta klar. Öppna avloppsventilen hela vägen. Stick en lång sked eller vad du än använder för att röra mashen ner i avloppssystemet. Om du inte svetsar eller på annat sätt fixar den på plats borde det vara ganska enkelt att koppla bort grenröret. Vorten och spannet kommer att flöda fritt. När den första potten är full, rör röret till den andra och häll försiktigt den första potten tillbaka till den lauter tunen medan den andra fyllningen återställer dem igen.

Du borde inte behöva göra så många gånger innan kornen börjar filtrera sig. När dräneringsåret är fritt från korn, rör röret tillbaka till ditt koka kärl och fortsätt dräneringen och sprid som vanligt.

Om den dränerade vorten inte är fri från korn med fjärde eller femte omkopplaren, stäng avloppsventilen och häll eventuell kvarvarande wort tillbaka i tunnen.

Sätt locket på det och låt det sitta i trettio minuter eller så. Detta borde vara tillräckligt med tid för att en säng ska bildas igen. Efter trettio minuter är upp, öppna ventilen igen och försök igen. Om våran fortfarande innehåller korn efter några växlar, kommer den här metoden inte att fungera för dig.


Durkslag

Chansen är att du inte kommer till rätta, men om allt annat har misslyckats kan du helt enkelt behöva springa hela din mask genom en kolsvällare. Håll kolven så nära botten av ditt koksfartyg som möjligt. Håll dräneringsröret så nära kolven som möjligt och öppna ventilen. När kolven är ganska full av korn, stäng av ventilen och sätt tillbaka kornen till tungen. När det mesta av urten har tappat startar spargvattnet och fortsätter tömning genom kolven.

När några av öronen har tappat bort och din mos blir mindre soppa kan den börja filtrera sig som beskrivet ovan. Men om det inte är det, behöver du inte oroa dig. Detta resulterar i en mos och öl med liten eller ingen kvalitetsförändring. Dessutom kan du sluta med en stor öl. Det enda problemet kommer att vara att återskapa det senare!

Vad som än händer, fortsätt bara försöka. En fast eller långsam mask bör aldrig förstöra en öl. Med tålamod, uppfinningsrikedom och några av tipsen här borde du kunna arbeta runt en fast mask och brygga en fin öl.