Hur och varför din öl är kolsyrad

Bubbly öl är ett unikt och distinkt element av öl. Karbonering ger öl det en distinkt uppfriskande aspekt och bidrar till munnen.

Vad är Carbonation?

I enkla termer är kolsyring koldioxidgasen i en vätska. För att hålla koldioxidgasen i vätskan måste det finnas tryck. Med öl är detta tryck en förseglad flaskhatt eller flik. När trycket släpps uppkommer koldioxiden att fly i form av bubblor eller karbonering.

All öl lämnar bryggeriet kolsyrade. Detta åstadkommes på ett av två sätt-canatural och forced-carbonation. I båda fallen förseglas öl och koldioxid i en behållare under tryck. Ölen absorberar koldioxiden som ger ölet sin fizz.

Vad är naturlig karbonering?

Naturlig karbonering är resultatet av jäsningsprocessen. Fermentation producerar alkohol och koldioxid som jäst smältar sockret i öronen . Även om det mesta av koldioxiden får rinna under jäsning kommer bryggaren att försegla öl i en behållare när den är nästan komplett. Så här används naturlig kolsyra för att kolla öl i hållande fartyg på bryggeriet och i fack.

Ett annat sätt att använda naturlig karbonering finns i flaskan. I detta fall får ölen lov att jäsas helt. Den lämnas ofiltrerad vilket lämnar aktiv jäst suspenderad i den. Sedan tillsättes en liten mängd socker vid tappningstid .

När flaskorna är förseglade och jästen börjar fungera på sockret frigörs koldioxid och absorberas av öl.

Vad är tvingad kolbonering?

När öl är kraftig kolsyrad får den fullt jäsning. Sedan pumpas koldioxid i en förseglad behållare med öl och absorberas i vätskan.

Det är vanligt att använda en tvingad karboneringsmetod för kegs. Tvingad karbonering innebär att koldioxid pumpas i en kis öl efter det att den har kylts. På några dagar kommer koldioxiden att absorberas i öl och kommer helt att karbonatera den.

Håller kolsyrat öl

Öl måste vara helt förseglad med en tät flaskhatt för att upprätthålla karbonatorn. Ett tätt flaskskydd gör att ingen koldioxid kan komma undan till öl öppnas. När en öl är öppen ska den vara full i några timmar. Än längre än det och ölet kommer att smaka mycket annorlunda än vad du förväntade dig. Kolboneringen kommer att vara borta (även känd som "går platt") och det blir inte roligt. De flesta öl med en låg volymprocent (ABV), kan lagras oöppnade i ca 6 månader. Därefter riskerar de att gå platt. De flesta öl med högre ABV-nummer görs till ålder, så att de lämnar dem oöppnade i några år förbättrar faktiskt deras smak. Öl med högre ABV som kan åldras inkluderar lambic eller stouts .

Lagra öl korrekt

Öl gillar inte ljus, så de ska packas i mörka flaskor och förvaras på en sval, mörk plats bort från solljus. Om öl är i en keg eller kan de båda vara ogenomträngliga för solljus och din öl är säker från starkt ljus.