Vad är det där i botten av min ölflaska?

Har du någonsin hällt en öl eller druckit från en flaska och märkt ett grumligt lager av vita grejer i botten av flaskan? Det finns några udda teorier som rör sig om de sakerna, och de flesta är inte sanna. Här är den verkliga historien.

Jäst, inte vete

Du kanske har märkt att det mystiska molniga skiktet oftast framträder med vete öl, som matar vissa teorier om att materialet är vete till öl "för smak". I verkligheten är det inte vete; Det är döda eller vilande jästceller, och de ska vara där.

När det gäller vissa veteformer av öl, förbättrar dessa jästceller verkligen smaken, men det är bara en lycklig bieffekt av deras verkliga syfte: karbonering.

Koldioxid-Tvingad och Naturlig

Det finns två sätt att kolla öl . Den första är via en metod som kallas tvungen karbonering. Här pumpas en uppmätt mängd koldioxidgas, eller CO2, i en förseglad behållare full av kall, platt öl. Mer gas än vad som faktiskt passar in i behållaren pumpas in, vilket skapar tryck. Över tiden absorberar ölen större delen av gasen och blir kolsyrad. Så här fortsätter öl och andra kolsyrade drycker att förbli bubbla även efter det att trycket påbörjades när behållarna öppnas.

Det andra sättet att kolla öl kallas naturlig jäsning. Detta innebär att man lägger en liten mängd socker till ölen innan man förpackar den i flaskor. I detta fall äter jäst som är kvar i vätskan sockret och fermenterar det till alkohol och CO2.

Mängden alkohol som produceras under denna sekundära jäsning är försumbar, medan den producerade koldioxiden är tillräckligt för att kolla öl.

Liksom med den tvungna karboneringsmetoden är koldioxid som produceras genom naturlig jäsning mer än behållaren (flaskan, i det här fallet) kan hålla, så ölen tvingas absorbera den.

När sockret fermenteras reproducerar jästen, då dör den eller går vilande och driver till botten av flaskan, vilket skapar det vita läget.

Påverkar jästen smaken?

I de flesta fall har de döda eller vilande jästcellerna som samlas i botten av din ölflaska mycket liten effekt på ölens smak. Jäst gör att ölen blir molnigare, speciellt när den hälls i ett klart glas, men det handlar om det. Men med vissa typer av vetöl ökar jäst ölens smak, vanligtvis gör den lite spicer. Detta smakämne förstärks om jästen blandas i med ölen när den hälls. Ett populärt exempel på detta är tyska vete öl hefeweizen .

Hällprotokoll

Eftersom resterande jäst i botten av din flaska är ofarlig för att dricka och kanske inte påverkar ölens smak, är beslutet att hälla jäst i ditt glas helt upp till dig. Många bryggerier av naturlig jäsning öl rekommenderar att hälla sin öl långsamt och stadigt för att minimera störningen av jästskiktet. De föreslår också att hällen häller innan flaskan är helt tom för att innehålla det mesta av jästskiktet inne i flaskan.

I många fall föredrar bryggerierna helt enkelt att du har klar, snarare än mulen, öl. Å andra sidan ska hefeweizen och några andra vete öl vara molnigt, så att du kan hälla ut så mycket av jäst som din smak dikterar.