Malai räkorrecept (Creamy Prawn Curry)

Denna krämiga räkor curry är en delikatess ätit med traditionellt Jeera-ris. Ibland kallas Chingri Malaikari eller Malai för kort. Denna maträtt härstammar i norra Indien och är nu ätit hela indianen och runt om i världen. Receptet är tillverkat av räkor eller räkor som är kokta i tjock kokosmjölksås med hela kryddor för en stark, smakfull maträtt. Du hittar räkor Malaikari en del av menyn på många Bong (Bengali) fester i USA.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Mala lök, tomater och gröna chili i en fin pasta i en matberedare.
  2. Värm oljan i en panna och lägg pastaen till den. Stek i en minut.
  3. Tillsätt ingefära och vitlökspasta och stek i ytterligare en minut.
  4. Tillsätt kryddor och brun masala tills oljan börjar skilja sig från den.
  5. Tillsätt kokosmjölken och koka. Tillsätt salt till smak.
  6. Tillsätt räkorna och laga i ytterligare 2 minuter.
  7. Stäng av elden och rör i grädden.
  1. Garnera med korianderblad och servera med Jeera-ris eller vanligt kokt ris.

Matlagningstips och ingrediensbyte

För tillagd smak, förbereder vissa människor räkor malai med hälften av sina räkor med huvuden på och hälften av huvudet avlägsnas. Huvudet lägger till en fjärde dimension av skaldjursmak till denna redan underbara förberedelse. Men om du inte är van vid att förbereda räkor, kanske du inte vill dela upp räkorna, eftersom räkorna måste rengöras noggrant innan du lagar mat.

Ett annat sätt att byta smak i din räkor malai curry är genom att lägga till en nuttier smak på maträtten. Så här gör du det. Lägg till en matsked cashew pasta, samt en 1/2 kopp nyligen revet kokosnöt. Tillsätt båda på scenen strax efter tillsats av ingefära och vitlökspastor.

* En anteckning om matlagning, inte överkokande räkor: Färskräka kockar extremt snabbt och medan de 2 minuter som nämns ovan inte verkar som tillräckligt med tid för att laga färsk räkor ordentligt, måste du ta vårt ord för det. Overcooking räkor gör räkor hårt och tar bort alla dess smaker. För att undvika detta, kom ihåg att såsen i denna maträtt fortsätter att laga räkorna ens när matlagningen är klar. Så, så snart köttet ändras från opalescens till ogenomskinligt är de färdiga.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 499
Totalt fett 31 g
Mättat fett 20 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 342 mg
Natrium 1,016 mg
kolhydrater 16 g
Kostfiber 4 g
Protein 43 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)