En guide till Jambalaya

Definition: Jambalaya är en Creole eller Cajun risrätt som vanligtvis tillverkas med kyckling, korv, räkor och / eller kräftor som smög i smakrika bestånd tillsammans med ris, tomater och kryddor.

Korrekt jambalaya är tjockare än en soppa, även om jambalaya soppor verkligen har serverats. Det är inte heller en gryta, även om jambalaya delar vissa egenskaper hos gryta, inklusive det faktum att det simmar långsamt i lagret eller någon annan vätska.

Den närmaste följden av jambalaya är den spanska parabolen Paella, som igen inte är en soppa eller en stew men är likaledes förmodligen bäst beskrivet som en risrätt. Ja, jambalaya är ett av de tydligaste exemplen på spanska kökets inflytande i den nya världen.

Det finns ett antal jambalayavariationer, med den huvudsakliga skillnaden mellan Creole jambalaya, som är gjord med tomater och Cajun-versionen, vilket inte är. Bortsett från det, innehåller ingredienserna i allmänhet lök, selleri och röda eller gröna paprika och köttet kan vara allt från kyckling och skinka till kalkon, anka eller till och med alligator.

Korv i jambalaya kan vara antingen fräsch eller rökt. Andouille, en kryddig rökt fläskkorv, är en vanlig jambalaya-ingrediens, liksom chururice, som är en kryddig färsk korv.

Möjligen den ena ingrediensen du skulle ha ganska mycket i någon jambalaya är ris.

Här är ett bra Jambalaya Recept .

Uttal: jum-buh-LY-ah