Homebrewing Basics: Vad är den ursprungliga gravitationen av öl

Lär dig hur man beräknar OG av ditt brygga

Hembrödsmän pratar mycket om gravitationen. Det är inte den typ av tyngdkraft som håller oss på jorden, men tyngdpunkten i deras ölrecept. Detta inkluderar ölens specifika gravitation, original gravitation och slutlig gravitation.

Brewers mäta tyngdkraften under hela bryggprocessen för att uppskatta hur många sockerarter som kan omvandlas till alkohol. I slutet används dessa beräkningar för att bestämma ölens slutliga styrka (volymen alkohol eller ABV).

Avgörande i denna process är att förstå receptets ursprungliga gravitation. Utan det kan ABV inte bestämmas.

Vad är Original Gravity?

Ursprunglig gravitation (förkortad OG) är ett mått på de fermenterbara och ofermenterbara ämnena i en öltur före fermentering. Dessa ämnen är ofta sockerarter som kommer att omvandlas till alkohol under jäsningsprocessen.

OG ger bryggaren en uppfattning om den potentiella alkoholhalten i slutprodukten. Efter fermentering när OG matematiskt jämförs med FG (Final Gravity) kan den exakta alkoholhalten bestämmas.

Till exempel hade Kyle's Nut Brown-ale en OG av 1,054 och en FG på 1,015 resulterande i 5,3% ABV.

Hur man beräknar ditt hembröds OG

Innan du kan få en OG måste du få en SG (specifik gravitation) läsning med hjälp av ett hydrometer eller liknande instrument. SGen jämför ölens densitet (eller wort) till densiteten av vatten.

Vatten har en gravitet på 1.000. När korn till örten tillsätts ökar densiteten. Till exempel kan en stout ha en SG-avläsning på 1.090, vilket innebär att den är 9% mer tät än vatten och man kan anta att den innehåller 9% socker.

Tips: SG kommer att användas i början och slutet av bryggningsprocessen. Du kommer att ha en "original specifik gravitation" (OG) och en "slutlig specifik gravitation" (FG). I slutet ger skillnaden mellan de två dig ABV.

Hitta din PPG

När du köper korn eller maltekstrakter för ett ölrecept måste du veta varje sårets PPG-betyg (poäng per kilo per gallon). Leverantören kan ha denna information och det finns online-diagram tillgängliga för vanliga korn.

När du har din PPG kan du beräkna OG:

Original Gravity = Mängd extrakt x PPG / Batch Storlek

Mash effektivitet måste också beaktas. Effektivitet bestäms av hur väl din utrustning och bryggningsprocess extraherar sockerarter från malts under mash / lauter processen.

I verkligheten ser OG-beräkningen ut så här eftersom ingen homebrew-operation är 100% effektiv (de flesta är i 80% -intervallet).

Original Gravity = Mängd Extract x PPG x Effektivitet / Batch Storlek

Använda OG och FG för att beräkna ABV

Homebrewers älskar förkortningar! När du har din OG, brygg din öl och ta reda på din FG, då är det dags att beräkna din ABV.

Formeln för att uppskatta volymen av en öl är lätt när du har de två gravitationsnumren:

ABV = (((OG - FG) x 1,05) / FG) / 0,79

Dessa två siffror kommer att förbli konsekventa över alla ölrecept:

Online ölkalkylatorer

Trodde du att öl öl skulle kräva så mycket matte? Det är en vetenskaplig process och kräver mycket noggranna beräkningar och planering, men du behöver inte göra matte själv!

Internet har öppnat samtalet för hemmabryggare och det är lättare än någonsin att få hjälp med ditt ölrecept. De flesta hembrödare kommer att hitta onlinekalkylatorer för att vara avgörande för deras framgång.