En introduktion till spansk skinka

Allt om jamon serrano och jamon iberico

Spanska skinka ( jamon ) är högt värderad som en gourmetmat både i Spanien och runt om i världen. Det äts regelbundet i de flesta spanska hushållen. Faktum är att Spanien inte bara är den största producenten av lufttorkad skinka, spanjorerna är världens främsta konsumenter - varje spanjett äter cirka 5 kilo herdad skinka per år. Det finns olika typer av härdad skinka i Spanien, varierande i pris från ekonomiskt till mycket dyrt och de är ganska tillgängliga, bärs i livsmedelsbutiker , korvbutiker och stormarknader.

Skinka är historiskt viktig mat, torkad och härdad med salt i århundraden. Folket på den iberiska halvön åt fläsk och skinka i deras kost, även i den romerska eran. Men när morarna erövrade halvön, på grund av deras religiösa övertygelse, var ätet fläsk förbjudet. Efter att de kristna återfått kontrollen och tvingade muslimerna och judarna att antingen konvertera eller gå i exil, återfick fläsk sin popularitet.

Typer av härdat spanskt skinka

Det finns i grunden två olika typer av härdade skinkor, jamón serrano eller "bergskinka" och jamón ibérico eller "iberisk skinka".

Ursprungsbeteckningar och kvalitetskontroll

Skinka är en sådan skön mat att det inte bara finns flera ursprungsbeteckningar, men det finns även en kedja av Museos de Jamón eller "Ham-museer" runt Spanien. Uruelsbeteckningen Teruel (i Aragon) var den första som Spaniens jordbruksavdelning gav 1984. Sedan dess har andra ursprungsbeteckningar för skinka beviljats. Liksom med alla ursprungsbeteckningar är det strikt kontroll över produktens kvalitet. Till exempel, för att bära namnet jamón de Teruel, omfattar reglerna för ursprungsbeteckningen Teruel varje steg i processen, inklusive följande: Svinarna måste vara av en viss ras, endast matas spannmål och korn av lokal region, ha en viss vikt vid slakt och spendera 14 månader i Teruel. Samtidigt med härdning måste de också klara ett antal kontroller av kvalitetskontroll.

Förutom Teruel är andra områden kända för sin utmärkta skinka:

Var kan du köpa spanskt skinka i USA?

Fram till nyligen var importen av spansk skinka inte tillåtet av US Department of Agriculture.

Det finns dock för närvarande spanska företag som producerar skinka i strikt kontrollerade, USDA-godkända anläggningar. Priset för en hel 20 pund skinka kan köras från $ 180 till $ 300. Små förpackningar av importerat skivad skinka kan också köpas för runt $ 8,00.

Om det låter lite utanför din budget, förtvivla inte. Ett annat alternativ är inhemska serrano-stilskinkar som är lufthärdade i 11 månader och lätt saltade. Du kan hitta dessa hela skinkor (13 till 18 pund) för omkring 12 till 13 per pund.

Serrano Ham Recept