Svartögda ärter och gröna på nyårsdagen

Förstå denna långvariga tradition

På nyårsdagen hittar du människor i hela söder som äter svartögda ärter och gröna. Många tidigare söder har fört denna tradition till andra delar av landet. Om denna tradition är ny för dig kanske du undrar hur det började eller vad dessa livsmedel symboliserar. Du kanske också vill veta hur man lagar svartögda ärter och gröna för att börja din egen tradition. Från skålens historia till sätt att förbereda ingredienserna, här är lite information för att komma igång.

Ancient History of Black Eyed Peas

Att äta svarta ögon på nyår har ansetts vara lycka till i minst 1500 år. Enligt en del av talmuden som skrevs omkring 500 e.Kr. var det ju judiskt anpassat vid den tiden att äta svartögda ärter till firandet av Rosh Hashanah, det judiska nyåret (som händer på hösten). Det är möjligt att traditionen anlände till Amerika med Sephardic Jews, som först kom till Georgien på 1730-talet.

Enligt vanlig folklore spred traditionen efter inbördeskriget. Under general shermans mars plockade unionsarmen förbundenes matförråd men lämnade ärterna och fläsken trodde att de var mat för djuren och inte för mänsklig konsumtion. Södra soldaterna kände sig så lyckliga att ha dessa förnödenheter för att få dem genom den kalla vintern. En annan sydlig tradition säger att svarta ögon är en symbol för frigörelse för tidigare förslaskade afroamerikaner, som officiellt befriades på nyårsdagen efter inbördeskriget.

Symbolism av svarta ögon ärter och gröna

Det finns en rad förklaringar för symboliken hos svarta ögon. En är att äta dessa enkla baljväxter visar ödmjukhet och brist på fåfänga. Den ödmjuka äras ödmjuka natur är echoed av det gamla uttrycket "Ät dåligt på nyår, och ät fett resten av året." En annan förklaring är att torkade bönor liknar löst mynt.

Och en ytterligare tolkning är att eftersom torkade bönor kraftigt växer i volym, symboliserar de växande rikedom.

Det är uppenbart att en hel del människor i nära sammanhang lyckas med ekonomisk vinst. Det är där greenerna kommer in eftersom gröna är färgen på amerikanska valutan.

Framställning av svarta ögon ärter och gröna

Det finns inget enda officiellt sätt att förbereda dina svartögda ärter den 1 januari. De kan krydda helt enkelt med bara salt och peppar eller mycket kryddat med örter och kryddor. De flesta rätter kommer att inkludera någon del av grisen, som ett skinkben, gris fötter eller gris jowl. En populär maträtt är Hoppin 'John , som är en blandning av svartögda ärter, ris och bacon eller skinka. Några människor kastar en dime i potten och tror att den som slår upp med dime i deras servering får extra lycka till det kommande året.

När det gäller gröna, kommer en mängd olika kokta grönsaker att göra, men de vanligaste valen är collard, rop eller senapsgreen. Gyllene majsbröd läggs ofta till södra nyårets måltid, och en välkänd fras är "Ärtor för pennies, gröna för dollar och majsbröd till guld." Fläsk är en häft av nästan varje sydlig måltid, så det är oftast kokt med de svartögda ärterna.

Fläsket verkar vara där för smak i motsats till symbolism, men vissa teoretisera det eftersom grisar rotar sig framåt när foder, utgör fläsket positiv rörelse.