Så här beställer du från en spansk meny

En kurs-för-kurs guide till spanska menyer

Spanska måltider hemma eller på restauranger äts i separata kurser. Oavsett om det är en restaurang i Spanien eller i ditt grannskap, måste du lära dig att beställa från spanska menyn, eller som det vanligtvis kallas la carta .

Börja med att läsa listan över kursnamn nedan som du kan se på en meny på någon spansk restaurang, samt vad som kan erbjudas i varje kurs. Du får inte se alla rubriker som anges nedan eftersom det finns en mängd olika sätt att organisera en meny.

Menyerna beror också på regionen, liksom antalet stjärnor (eller gafflar) restaurangen har tilldelats.

Spanska Dagens Meny : Menú del Día

Under middagsmaten eller la comida erbjuds Menú del Día eller dagens meny och är det mest ekonomiska sättet att äta på en spansk restaurang. Det innehåller normalt en soppa eller sallad, huvudrätt med en rätter och efterrätt - allt för ett pris. Det är ett bra sätt att smaka på vad de infödda äter i regionen och det kommer förmodligen att innehålla rätter som du inte skulle ha beställt om de lämnades ensam. Detta är också ett bra sätt att undvika att välja mellan en lång lista med menyalternativ.

Aptitretare: Entremeses eller Entrants

Det här är en liten maträtt som kanske inte är "finger" mat. Det är vanligt att se korv som chorizo ​​eller morcilla (blodkorv), lomo (cured florin loin), jamón (skinka) eller queso (ost) i detta avsnitt.

Det kommer förmodligen att finnas ett urval av både varma och kalla rätter.

Första kursen: Primer Plato

Du kan eller kanske inte se det här avsnittet på menyn. Den första kursen är i allmänhet en lättare kurs, som liknar entremeses ovan. Soppor och sallader eller sopas y ensaladas visas också i detta avsnitt. Dessa kan inkludera varma och kalla soppor, liksom aspargesvinägrett, traditionell grönsallad , avokado eller andra typer av fruktsallader; Normalt kommer dessa sallader normalt inte vara söta.

Andra kursen: Segundo Plato

Den andra kursen är måltiden "huvud". I det här avsnittet kommer du att se alla typer av rätter, såsom cocidos / estofados eller stews, asados ​​eller roasts, chuletas eller kotletter eller grillad fisk. Istället för att lista Primer Plato och Segundo Plato kan restaurangen lista sina rätter på typ av mat, som fisk, kött, etc. Vi förklarar mer om det nedan.

Huvudkurser: Platos Principales

Som du kan se kommer inte alla restauranger organisera sin meny på samma sätt. Ibland kan i stället för att notera Primer Plato och Segundo Plato, eller Carnes eller Pescados, de lista alla huvudrätter i det här avsnittet.

Specialiteter eller specialiteter i huset: Especialidades eller Especialidades de la Casa

Som namnet antyder kommer detta avsnitt att innehålla restaurangens signaturrätter eller vad restaurangen är känd för. Det här avsnittet innehåller vanligtvis bara huvudämnen.

Fisk: Pescados

Detta avsnitt innehåller fiskrätterna och de kommer nästan alltid vara huvudrätter. Eftersom Spanien sitter mellan Atlanten och Medelhavet finns det en stor mängd fisk och skaldjur på vilken meny som helst. Varje region kommer att erbjuda olika fiskrätter.

Kött: Carnes

Som med fiskavsnittet kommer köttdelen av en spansk meny att innehålla kötträtterna, oavsett om de är biff, kalvkött (cordero), fläsk (cerdo) eller suggris (cochinillo) och de kommer att vara stora, huvudrätter.

Dessert: Postre

Dessert kan vara ett enkelt erbjudande av färsk frukt och ost. Spanska desserter inkluderar emellertid en mängd olika glassar, glasskakor och sorbetor samt custards som flan , natillas, cuajada eller crema catalana .

Vin - Vinos

Om du är på en riktig restaurang, inte ett kafé eller en taverna, kan du vanligtvis begära att du ser vinlista, som du skulle här i USA. Det kommer generellt att finnas sektioner för varje typ av vin: Rödvin (Vino Tinto), Vitt vin (Vino Blanco), Rose eller Claret Wine (Vino Rosado eller Vino Clarete). Du kommer förmodligen också se en sektion för sherries eller jerez .

Vad man beställer på en spansk meny

Vid denna tid undrar du förmodligen vilka rätter att beställa eftersom du nu har tanken på att du inte kommer att beställa en från varje avsnitt! Låt oss förenkla det här: Det är vanligt att beställa en maträtt från Primer Platon, en från Segundo Platon och Entremeses och Postres är valfri, liksom vino.

Många gånger, om flera personer vid bordet har beställt sallad, serveras den i en stor maträtt och placeras mitt i bordet för alla att äta.

Provmenyer

Nedan är en kort lista över några restauranger som har sina menyer listade på internet. Tre av restaurangerna finns i Spanien och en ligger i San Francisco, Kalifornien. Varje meny är organiserad på egen väg och det finns verkligen ett brett utbud av rätter som erbjuds.