En guide till rökt fisk

How-To Guide to Smoking Fish

Bevarandet av fisk har varit en integrerad del av varje sjöfartskultur. Under tusentals år av torkning, saltning och rökning fisk har tekniken utvecklats till en punkt där en gång vanlig mat har blivit en delikatess. I den här artikeln får vi titta på varmrökad fisk.

Kallrökning kräver temperaturer under 80 grader F / 25 grader C i flera dagar. Varm rökning kan dock göras vid temperaturer upp till 250 grader F / 120 grader C och tar bara några timmar.

Det är bäst att börja med saltvatten saltlösning . Brining processen är snabb så oroa dig inte om att behöva starta dagen innan. Planera att fisken är i saltlake i ca 15 minuter per 1/2 tum tjocklek. Planera också på 1 liter saltlösning per kilo fisk.

Hot Rökning

Varm rökning kan göras i nästan vilken som helst grill eller rökare och är lättare och snabbare än kallrökning, vilket kan kräva mer specialiserad utrustning och mycket mer tålamod. Vad vi får är lika rökigt, men torkas eller konserveras inte på samma sätt. Det betyder att het rökt fisk har kort hållbarhet och behöver kylas eller frysas.

Saltlösningen kan helt enkelt vara salt och vatten. Planera på 1 matsked / 15 ml vanligt salt, vilket betyder salt utan jod, per kopp vatten. Om du vill använda kranvatten, låt det sitta i en stor behållare utan lock så att kloret släpps ut. Saltlösningen kan också innehålla allt kryddor du väljer att lägga till.

Du kan byta ut något av vattnet med vitt vin, eller du kan lägga till pepparkorn, brunt socker eller någon krydda som du gillar med fisk.

Välja rätt fisk och rätt trä

Vilken fisk som helst kommer att fungera. Fattig fisk kommer emellertid att absorbera mer röksmak, så fisk som lax och öring är perfekta för rökning.

Du kan använda hela fisk eller delar, men filéer med huden är fortfarande bättre än andra skär.

Nästan alla slags trä kommer att fungera, men du kanske vill använda skogar som alder eller fruktskogar. Lax röks ofta med alder, eftersom det här är en tradition som går tillbaka till de inhemska folken i nordvästra USA. Självklart kan du använda mesquite, ek eller vad din favoritrökmakare är. På grund av de korta röktiderna kommer mesquite inte att ge en chans att ge för lite smak, men jag rekommenderar att det används sparsamt.

Korrekt rökningstider

Om du kan bibehålla en låg rökningstemperatur, under 150 grader F / 65 grader C för den första timmen eller två, så kommer fisken att ha mer tid att absorbera röksmak . Vrid upp värmen efter 2 timmar till ca 200 grader F / 95 grader C för att avsluta det. Se till att fisken värms hela vägen till minst 165 grader F / 75 grader C Kom ihåg när det gäller lagring med låg temperatur är det alltid bättre att vara säker än förlåt.

I slutändan vill jag påpeka att inte bara rökt fisk gör en stor måltid eller aptitretare, det gör också en bra ingrediens. Prova att ta köttet från en rökt öring eller liknande fisk och blanda den med lite gräddost , vitlök, salt och peppar och du har plötsligt en bra spridning för crackers.

Många recept kräver rökt fisk, från soppor till sallader till huvudrätter. Med kunskap om fiskrökning under ditt bälte kan du göra dessa rätter ännu bättre med hemrökta fiskar.