Eid Al-Fitr i Marocko (Eid Ul-Fitr)

I Marocko och på andra håll i den muslimska världen är islamiska helgdagar bland de mest förväntade och berömda dagarna av året. Det gäller särskilt för Eid Al-Fitr, semestern som markerar Ramadans slutförande, en månad av fasta, avhållsamhet, extrabön och andra gudstjänster.

Mat Traditioner för Eid Al-Fitr

Mat är ganska centralt för marockansk kultur och familjeliv i allmänhet, så det har givetvis en framträdande roll vid firandet av en semester.

Före Eids dag är många kvinnor upptagna i köket och förbereder marockanska kakor och bakverk. Andra väljer att köpa kakor och godis från ett lokalt konditori eller bageri, eller de kan beställa godis från en lokal kvinna som driver ett hembaserat bakverk.

Även om några rätter kan vara förberedda för en Eid-middag, är gemensamma val couscous-rätter, lamm eller nötkött med pommes frites , kyckling med konserverade citroner och oliver , kycklingbastilla eller lamm eller biffbrochetter . För en komplett lista över populära semesterrätter, inklusive semesterfärdspris, listan över marockanska recept för Eid Al-Fitr .

Hur Eid Al-Fitr firas i Marocko

Mat åt sidan är Eid Al-Fitr först och främst en religiös helgdag. För många marockaner börjar dagen ganska tidigt, eftersom många muslimer leder ut till sin lokala moské för en morgon Eid-prek och församlingsböner.

Efter bönen är Eid Al-Fitr-firandet traditionellt lågmälda, familjeaffärer i Marocko.

Utökad familj kan samlas för festliga måltider, börjar med spreads av mat till frukost och fortsätter genom dagens huvudmåltid; eller enskilda familjer kan välja att äta hemma och sedan besöka släktingar på eftermiddagen och kvällen.

Medan presentgivande och inredning av bostäder och offentliga platser kan vara vanligt i väst eller andra delar av den muslimska världen, är marockanska helgdagar inte mycket kommersialiserade.

Presentutbyten är inte vanliga, särskilt bland vuxna, men många familjer observerar en tradition att köpa nya kläder till sina barn och mindre leksaker eller andra små presenter. Barn kan också få små gåvor av pengar från släktingar som de stöter på dem hela dagen.

Zakat Al-Fitr

För att säkerställa att även de fattiga har möjlighet att njuta av semestern, är alla hushushållare skyldiga att skänka mat till de fattiga på varje familjemedlems vägnar. Maten tar vanligtvis form av nödvändigheter och häftklammer som vete eller mjöl. Denna välgörenhet kallas Zakat Al-Fitr eller Sadaqa Al-Fitr och förfaller på dagen för Eid Al-Fitr. Många familjer gör sina donationer i dagarna före Eid.