Easy Raw Polish Carrot Salad (Surówka z Marchewki)

Det här enkla, kockfria receptet för polskt morotsalat eller surówka z marchewki (soo-RROOF-kahz mah-RREF-kee) är från kock Halina Piedziak av Pałac Łochów i den polska byn Łochów.

Łochów Palace är ett renoverat herrgård på en vacker fastighet som nu tjänar som exklusivt boende och ett konferenscenter i Mazovia-regionen i nordöstra Polen.

Skillnaden mellan surówka och sałatka är att den tidigare salladen är gjord med färska råvaror och den sistnämnda salladen kan vara en kött-, fisk- eller grönsaksallad med kokta ingredienser.

Detta är en utmärkt salladsalternativ för brunch eller buffébord.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda i en stor skål med morötter, äpple, citronsaft, solros eller vegetabilisk olja, valfria plummade och dränerade mörka eller lätta rosiner, salt till smak och smaksocker.
  2. Efter ingredienserna blandas noggrant, täck och kyla tills det är kallt. Servera på kylda salladsplattor eller gå runt vid bordet.

Skillnad mellan polska råa sallader och kokta sallader

Sałatka: En sałatka är vanligtvis en kall sallad gjord med kokta ingredienser.

Sałatki kan innehålla kyckling, tonfisk, skinka, nötkött, frankfurter, ägg och andra kokta proteiner klädda med gräddfil eller polsk majonnäs. Andra är gjorda med kokta grönsaker som potatis , betor och andra.

Surówka: En surówka är en kall sallad gjord med råvaror som denna morotsallad eller denna skivad gurkor i gräddfil ( mizeria ). Andra surówki är salladsalat , riven morot med äpple, surkål, färskkål, betor, rädisa och andra sallader.

Surówki följer normalt heta måltider. De förändras baserat på säsongsbetonade produkter. Så på vintern står rotsalatsalader framträdande. Här är mer råa sallad recept:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 78
Totalt fett 1 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 3 mg
Natrium 68 mg
kolhydrater 18 g
Kostfiber 2 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)