Allt om datum

Hur man köper, lagrar och använder datum

Datum är bland de sötaste frukterna i världen. Och färska är långt ifrån sugared, uttorkade, hackade som säljs i lådor på hyllorna i mataffärens bakverk. Nedan följer några viktiga punkter om färska datum nedan, inklusive, naturligtvis, några goda idéer om hur man använder dem.

Vad är nya datum?

Datum är frukten av dagpalmer, som själva kommer i många fler sorter än någon som bara är bekant med torkade hackade datum kan föreställa sig.

Om du aldrig har fått ett nytt skördat datum är de värda att söka efter deras vansinniga söta karamelliknande smak och det är här de skiljer sig mest från torkade datum - deras mjuka, rena, luscious konsistens.

Det sägs att de flesta datum får hänga på träden för att "bota" och torka lite innan de skördas, så att de kommer att hålla längre när de väljs. Dessa är de "färskt datum" som finns på många specialaffärer, och de är också perfekta, fullständigt läckra.

När kan jag få nya datum?

Eftersom palmerna växer bäst i öknen odlas den amerikanska växtodlingen i öknen i Kalifornien och Arizona. Den amerikanska skörden äger rum mellan september och mars.

Var kan jag hitta nya datum?

Jordbruksmarknaderna i södra Kalifornien och Arizona kan ha färska datum under säsongen. De är också tillgängliga postorder från några odlare och kan hittas på specialaffärer och ofta i Mellanösternmarknaderna, eftersom datum spelar en viktig roll i köket i många Mellanöstern-länder.

Hur man väljer datum

Nya datum kan vara skrynkliga, men de borde inte känna sig svåra. Leta efter fräscha datum som är plumpa och ha ett litet glansigt utseende på huden. Undvik datum som har kristalliserat socker på sina skinn (lite vithet är okej men inte verkliga kristaller), eftersom det betyder att de inte är så färska som du kanske vill.

Typer av datum

Det finns oändliga sorter av datum vuxna i Mellanöstern. I USA är de vanligast tillgängliga datumen Deglet Noor- datum, som är halvmjuka, smala och lite tajda, och Medjool- datum, som är klumpiga och ömma. Andra sorter kan vara tillgängliga på din böndermarknad om du har turen att ha datumodlare som säljer där.

Datum klassificeras också av när de skördas, eftersom det bestämmer hur mjukt eller torrt de är. Färskt skördade datum är mycket mjuka; Som nämnts ovan har de flesta "fräscha datum" till salu i USA lämnats på trädet för att torka lite för ett tag efter att de är mogna (och därmed varar längre efter skörden) och dessa kommer fortfarande att vara ganska mjuka, men ha lite mer av en tandkvalitativ kvalitet för dem.

Hur man lagrar datum

Fräscha datum som har "botats" torkas delvis och kommer att ta en stund. Förvara dem i en tätbar behållare vid rumstemperatur i upp till två månader. De fortsätter att torka ut och deras socker kommer långsamt men säkert till ytan, vilket skapar vita fläckar som är socker, inte mögel.

Hur man använder datum

Friska datum är enligt min mening bäst ätta precis som de är, med en kopp kaffe eller mugg te tillsammans för att skära sötma. Det är sagt, det finns många sätt att njuta av dem.

Lägg dem till sallader eller söt grillad kyckling eller fläsk. De är utsökta i rika stew-like tagines . Servera dem, pitted och fylld med Parmesan eller Blåost, som enkla aptitretare. Eller, självklart, använd dem i bakverk .

Hur man gör en Date Shake

Eller få mycket södra Kalifornien och gör ett datum skaka genom att virvla 1/2 kopp fräscha datum med 1/2 kopp mjölk och 1 kopp vaniljglass tills det är jämnt och skaka. Det räcker för en blygsam servering-känner sig fri att fördubbla receptet. Om du vill lägga till ett skott av brandy, skulle du inte vara ensam.