Är sojamjölken riktigt frisk eller inte?

Sojamjölk är ett populärt mjölkalternativ i väst, och det har länge varit en traditionell dryck i Kina, Japan och andra delar av Asien. Vissa människor väljer att dricka sojamjölk eftersom de är laktosintoleranta eller laktoskänsliga, medan andra dricker det av etiska skäl (till exempel ett intresse för djurs välbefinnande eller att minska ditt miljöpåverkan genom att äta lägre i livsmedelskedjan) eller hälsoskäl (t.ex. som vill minska kolesterolintaget eller äta lägre på livsmedelskedjan).

Hälsofördelarna med sojamjölk är kontroversiella, delvis för att (som mjölk) soja är ett vanligt föda allergen. Det är emellertid allmänt accepterat att sojamjölk är ett hälsosamt alternativ till mjölk och många tror att sojamjölk är hälsosammare än mjölkmjölk.

Fett, kolesterol och protein i sojamjölk mot ko mjölk

Till stor del på grund av mjölkindustrins annonskampanjer om hur hälsosam mjölk är, antar många människor fel att all mjölk är hälsosam. Emellertid accepteras endast låg fetthalt och fettfri mjölk som "hälsosam" av det medicinska samfundet.

Till skillnad från mjölk är sojamjölk naturligt låg i fett. Regelmatad sojamjölk innehåller lite mer fett per kopp än 2% mjölk, men det är naturligt fritt från mättat fett (vilket anses vara mer ohälsosamt än omättat fett). (Mer om fetthalt i mjölk)

Eftersom det är tillverkat av växtmaterial istället för ett animaliskt biprodukt, innehåller sojamjölk inget kolesterol.

Mjölkmjölk innehåller ca 20 milligram kolesterol per kopp. En vuxnas rekommenderade dagliga tillägg av kolesterol är 300 milligram, men många amerikaner konsumerar mycket mer, och många människor med högt kolesterol eller vissa typer av hjärtproblem är bättre att konsumera långt under den vanliga kolesterolhalten.

Sojamjölk är också hög i protein. En kopp sojamjölk innehåller cirka sju till tio gram protein. Detta liknar ko mjölk, som innehåller åtta gram protein per kopp. Även om vissa källor säger att sojaprotein i sojamjölk är oförstörbart eller ett ofullständigt protein, är det inte sant. Sojamjölkprotein är ett komplett protein och är mycket smältbart.

Hälsofördelar med Fortified vs Unfortified Soy Milk

När den används som ersättning för koers mjölk saknas ofortifierad sojamjölk i kalcium och B-vitaminer (särskilt vitamin B12). Av denna anledning är många sojamjölkvarumärken på marknaden förstärkta med kalcium- och B-vitaminer, liksom vitaminerna E och D.

Sojamjölk och kalcium

En av de största nackdelarna med sojamjölk som mjölkersättning är dess lägre kalciumnivå. Unfortified sojamjölk innehåller ungefär en fjärdedel av mängden kalcium i mjölk. Fortifierad sojamjölk är ofta jämförbar med mjölk i kalciumhalterna, men vissa studier visar att starkt kalcium inte är lika hälsosamt som naturligt förekommande kalcium.

För veganer och personer som är laktosintoleranta, bör frågan om kalcium åtgärdas genom en mer omfattande kostplan som involverar alternativa källor till kalcium (som mandel, bönor, gröna grönsaker och, för människor som inte är veganer, sardiner).

För människor som använder sojamjölk som en hälsosam källa till isoflavoner, men som inte motsätter sig mejeri i deras dieter, är kalcium också tillgängligt från ost, yoghurt och andra mejeriprodukter.

Hormoner i sojamjölk mot ko mjölk

Liksom med mjölkmjölk finns det en del kontroverser över hormonerna i sojamjölk. Ko mjölk innehåller naturligt östrogen och progesteron. Kor mjölks under hela graviditeten i USA, och deras hormonnivåer spetsar nära slutet av deras term. Vissa studier har kopplat konsumtionen av mjölk med olika typer av cancer och tidig sexuell pubertet. Dessutom behandlas kor i USA ibland med rBST eller rBGH, typer av kontroversiella tillväxthormoner som studier har kopplat till olika cancerformer.

Sojamjölk innehåller naturligt isoflavoner. Isoflavoner verkar på ett sätt som liknar hormonet östrogen (men är inte egentligt östrogen).

De är fytoöstrogener eller växtbaserade föreningar med östrogenaktivitet. Vissa studier har kopplat hög konsumtion av dessa föreningar med reducerade eller ökade risker för bröstcancer, men det finns inte några avgörande bevis på något sätt. Konsumtionen av onormalt höga nivåer av isoflavoner är ifrågasättande, men regelbunden konsumtion av sojamjölk och andra isoflavoniska källor anses vara hälsosam.

Sojamjölkrecept

För att använda fortifierad sojamjölk som ett mejerialternativ, ersätt det enkelt med 1: 1 med daglig mjölk i recept. Om du inte behöver de tillsatta vitaminerna och mineralerna i fortifierad sojamjölk, kan du kolla in dessa sojamjölk recept för att göra det hemma.