Zong Zi - den traditionella kinesiska maten

Många traditionella kinesiska livsmedel är avsedda att hedra antingen gudarna eller gudomarna i historien. Zong Zi - en glutinous rispump som är insvept i bambu eller lövblad - är inget undantag. Det är avsett att hedra Qu Yuan (340-278 f.Kr.), pionjär poeten av det antika Kina.

Qu Yuan var en berömd poet som också oroade sig för hans regerings öde. Tyvärr väckte hans uppståndelse kungen, som förbannade honom till ett avlägset område.

Poeten förtvivlade av regeringen och dess politik. När statens huvudstad fångades av fiender begick han självmord genom att drunkna sig i Miluofloden (den 5 maj enligt den kinesiska månskalendern). Det kinesiska folket kände denna förlust djupt, eftersom han var en mycket älskad poet. Lokala folket sökte efter honom i floden, samtidigt som man släppte dumplings av glutinous ris som var insvept i bambu eller röda blad i floden för att hålla fiskarna från att attackera Qu Yuan kropp.

Sedan dess har det varit vanligt att njuta av Zong Zi-dumplings som en minnesmärke till den patriotiska poeten. Dessutom finns det också en festival kallad Duan Wu eller Dragon Boat Festival. Om du någonsin besöker Kina under Dragon Boat Festival, kan du inte missa den rikstäckande anpassningen att njuta av Zong Zi. Du är säker på att bli imponerad av delikatessen av detta mellanmål och med den svaga doften av bladen påtryckta på dumplingsens hud.Jag kommer fortfarande ihåg att göra och njuta av Zong Zi som barn. Tillsammans med mina bröder och systrar svävde jag runt kaminen och badde ha smak, kunde inte vänta tills de var tillagade. Vi var mycket angelägna eftersom maten gjordes en gång om året den 5 maj. Men nu är det helt annorlunda. Den kinesiska Zong Zi är inte bara gjord för Duan Wu Festival.

Den är tillgänglig när som helst på året. Och lokala områden har utvecklat sina egna stilar och sorter av dumpling.

Huvudingrediensen i Zong Zi är glutinös ris . Nästa viktigaste ingrediens är bambu eller lövblad som bildar omslaget och gör Zong Zi distinkt från andra typer av kinesiska dumplings. Påfyllningen innehåller ofta antingen datum eller sötad röd bönpasta. Det här är de som jag en gång hade i min familj. Jag gillar dem mycket mer än de med kött men min bror gör det inte. Han säger att köttet är fantastiskt.

Den ledande platsen för maten är Jia Xing, en gammal stad i Zhejiang-provinsen. Många olika typer av Zong Zi är gjorda här. På Wu Fang Zhai, en monopolistisk matprocessor, hittar du alla ingredienser du behöver: dumplings med kött, sötad bönpasta och kastanjer, lotusfrön, datum och äggula.

Om materialen är tillgängliga för dig är det mycket möjligt för dig att göra kinesiska Zong Zi hemma; både för nöje och kanske också att hedra den stora poeten Qu Yuan. Förresten, år 2006 drakar båtfestivalen händer att falla den 31 maj enligt solkalendern. Du kan bättre förbereda ett nät för fisken.