Det klassiska franska chateaubriandreceptet

Chateaubriand kommer från murgrönsens centrum och du kan läsa mer om den här läckra köttskuret här. Det finns en stor missuppfattning att Chateaubriand är en skära av nötkött men det är inte, det är namnet på receptet.

När du beställer på en fransk restaurang, är Chateaubriand vanligtvis ett bord med två och serveras med en klassisk vinsås.

Detta recept är den traditionella versionen av restaurangens favorit och kommer kryddat helt enkelt, rostad till perfektion och skivas sedan på diagonalen.

Var noga med att göra snabba skalot och vin sås att följa med köttet och servera med chateau potatis för äkthet. För att ringa ändringarna kan du servera Truffle Fries istället.

Chateaubriand är en perfekt stek för det franska julbordet.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 375 F.
  2. Smält smöret och olivoljan ihop i en stor stekpanna över medelhög värme tills blandningen blir lite grumlig och bubblig. Smaka biffen med salt och peppar till smak.
  3. Placera köttet i pannan och rör det inte alls i minst 3 minuter. Använd tång , vrid försiktigt smörgallret på sidan och bruna det i 3 minuter. Upprepa samma brunprocess på alla utsatta ytor av köttet.
  1. Placera malet på ett stativ i en stekpanna i ugnen. Skaka nötköttet 15 minuter för medium-sällsynt, 20 minuter för medium och 23 minuter för mediumbrunn. Överför chateaubriand till en uppvärmd serveringsfat, tält den lätt med ett enda lager av folie och låt det ligga, orörd, i 15 minuter.
  2. Medan nötköttet vilar, gör vinsåsen. Sauté de hackade sjalotten i de överblåsta pannfruktsaftarna i stekpannan tills de är mjuka och genomskinliga. Häll vinet i stekpannan och låt såsen koka, skrapa upp alla bruna bitar på botten av pannan.
  3. Fortsätt koka såsen tills den minskar med hälften. Lägg demi-glace i såsen och fortsätt att koka blandningen tills den blir något tjockare. Ta bort såsen från värmen och rör om tarragonen och mjukat smör.
  4. Servera chateaubriand, skivad på diagonalen, med vinsås och chateau potatis eller tryffelfries.

Extra anmärkningar om matlagning Chateaubriand:

Om du inte har demi-glace, men det här inte kommer att vara lika bra som en, kan du minska en burk av högkvalitativ nötköttskonsumé med hälften och använd som ovan.

Att vila Chateaubriand är avgörande för att skapa den perfekta skivan. Genom att laga mat med tiden för att vila, släpps köttmedlet juicer (behövs för såsen) och fibrerna i köttet slappna av, vilket gör att det eventuellt äter extremt ömt.

Om du någonsin undrat huruvida Chateaubriand är en nötkött eller ett recept, kolla vad som är rätt här.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 560
Totalt fett 36 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 17 g
Kolesterol 166 mg
Natrium 200 mg
kolhydrater 6 g
Kostfiber 1 g
Protein 45 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)