Sopa de Mani: Bolivian jordnöts- och potatissoppa

Denna närande och välsmakande, men ändå ekonomisk soppa haglar från Cochabamba, Bolivia. Det är en viss variation på Andes jordnöts- och potatissoppa. Sopa de mani är vanligtvis tillverkad med nötkött revben eller kyckling, men det fungerar bra som en vegetarisk soppa också. Marken, färska jordnötter och gula potatis ger soppen en tjock och krämig konsistens och en ljus färg (det finns inget mejeri i denna soppa trots sin mjölkiga nyans); lite ris läggs också till också.

Använd alla grönsaker du har till hands för att smaka på soppen utöver de grundläggande smakliga ingredienserna i lök och vitlök. Populära tillägg inkluderar selleri, paprikor, morötter, ärter och tomater. Denna soppa serveras ofta med garnering av stekt matchstickpotatis. Erbjud llajua , boliviansk peppar sås, för dem som gillar lite krydda.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Finhacka vitlök och lök. Skala morötterna och skära dem i små tärningar. Avsätta.
  2. Placera vegetabilisk olja i en stor sopppanna och värma över medium värme. Tillsätt biffens revben och sauté kort tills den är brunad på alla sidor. Tillsätt lök, vitlök, morötter, kummin och oregano och fortsätt att laga, rör om i 3 till 4 minuter. Tillsätt biffens lager och lägg till en simmer.
  3. Under tiden lägger du jordnötterna i en mixer eller matberedare och lägger till 1 kopp vatten. Bearbeta jordnötter tills du har en tjock, relativt slät pasta, tillsätt mer vatten om det behövs. Tillsätt jordnötspastaen i soppen och rör om. Simmer soppa i 1 timme eller så, täckt.
  1. Skala potatiserna, reservera 1 för senare användning. Skär de övriga 3 potatisarna i små (1 till 2 tum) kilar och lägg dem till soppan. Lägg till lite vatten eller mer lager till soppen om det behövs. Täck och simma tills potatisen är väl kokta och faller ihop. Mash potatisarna försiktigt i soppan.
  2. Ta bort revbenen från soppan och låt svalna på en tallrik. Ta bort kött från ben och lägg köttet tillbaka till soppan. Tillsätt riset och simma i 20 minuter mer.
  3. Smaksoppa för krydda och tillsätt salt och peppar om det behövs. Tillsätt ärterna och vrid värmen ner till låga.
  4. Skär den kvarvarande potatisen i matchstickor. Värm 1/2 tum olja i en liten panna och laga potatispinnarna tills de är guldbruna. Ta bort, dränera på pappershanddukar och krydda med salt.
  5. Servera soppa i skålar, garnerade med matchstickfries och hackad persilja och koriander. Erbjuder varm sås på sidan.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 592
Totalt fett 34 g
Mättat fett 9 g
Omättat fett 17 g
Kolesterol 50 mg
Natrium 608 mg
kolhydrater 47 g
Kostfiber 7 g
Protein 30 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)