Smooth Chocolate Ganache Recept

Chokladganache är en väldigt enkel förberedelse som vanligtvis används som isbildning eller bakverkfyllning, och även för att göra godis. Några chokladganache recept inkluderar smör eller till och med ägg, men den här är gjord med endast två ingredienser: smält choklad och tung kräm. Du kan också smaka din ganache med brandy, konjak eller vanilj extrakt.

Var noga med att läsa våra blandningstips nedan för bästa chokladganache.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smälta choklad i en stor glasskål i mikrovågsugnen, eller använd en dubbelpanna. Om du använder en mikrovågsugn, sätt den till låg effekt och gör den i 20 till 30 sekunder åt gången, rör om däremellan tills den smälter - cirka två minuter totalt.
  2. Värm grädden i en kraftig kastrullspanna över medelhög värme tills den bara kokar, rör om och om och se till att den inte bromsar.
  3. Häll nu cirka en fjärdedel av grädden i den smälta choklad och rör om tills den är helt införlivad. Upprepa tills hela grädden är blandad i och ganachen är blank och slät. Om du lägger till andra smakämnesingredienser, som brandy, konjak eller vanilj extrakt, rör det nu.

Du kan använda ganache direkt om du vill hälla den över en tårta eller bakverk. Eller om du vill pipa det på toppen av muffinsar, låt det svalna vid rumstemperatur i ca två timmar först.

Eller om du gör tryffel, kolla ganachen i kylskåpet tills det är fast.

Choklad Ganache Mixing Tips

Du kommer ibland att se ganache recept som får dig att hälla all grädde i choklad på en gång, eller tillsätt alla choklad till grädden på en gång.

Och saken är, du kommer att få en ganache på det sättet, utan fråga. Men för bästa resultat är det användbart att tänka på vad som händer här. När du gör en chokladganache, gör du en emulsion , precis som när du gör majonnäs .

I en emulsion kombinerar du två vätskor som normalt inte blandas, som olja och ättika, äggulor och smör. I en ganache kombinerar den smälta choklad och het grädde för att bilda en stabil emulsion.

Så om du någonsin har gjort majonnäs eller Hollandaise vet du att du vill lägga oljan eller smöret till äggulorna mycket långsamt först och sedan kan du lägga till det snabbare när du kommer till slutet.

Nu är en chokladganache inte lika bräcklig som en majonnäs, men du kommer definitivt att få ett jämnare resultat om du lägger grädden i smält choklad lite åt gången, blanda tills den är helt inbyggd och tillsätt sedan lite mer tills alla grädde blandas i.

För choklad är 70% choklad idealisk. Procentandelen avser mängden kakao i chokladet och det högre talet är mörkare. Sjuttio procent choklad kommer att ha en djup, rik smak utan att vara bitter.

För grädden, var noga med att använda tunga piskningskräm, som har 36 till 40 procent smörfett. Du kan använda mer kräm för en mjukare ganache, eller mindre för att göra det fastare (vilket du kanske vill göra om det är en varm dag). Förhållandet som ges här är rätt konsistens för isbildningskakor eller för att göra tryffel.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 243
Totalt fett 20 g
Mättat fett 12 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 27 mg
Natrium 12 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 3 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)