Allt om Tamales

Tamal Recept och Information

Tamales är en unik Pre-Columbian maträtt som tros ha sitt ursprung i Mesoamerica, landet mellan Nord- och Sydamerika. Mexikanska tamales är kanske den mest kända versionen, men nästan alla centrala och sydamerikanska kulturer har antagit maträtten i sin egen matlagning.

Vad är dem?

Tamales är en komplett måltid i en bärbar form. I de flesta versioner är tamales gjorda av en blandning av majsdeig (masa) och fyllning, insvept i bananblad eller majsskal och sedan ångad.

Majsmasa blir fastare när den ångas, och tamalen kan packas upp och ätas på språng.

Arkeologiska bevis pekar på att tamales konsumeras av de antika aztekiska och maya kulturerna. De tidigaste tamalesna var enkla. De gjordes med bönor och squash och rostade över en eld. När européerna tog med kyckling, fläsk, oliver, russin och andra livsmedel med dem till den nya världen, blev tamales mer utarbetade.

Tamales har många namn och variationer som tamaler , tamalitos eller pasteller . Venezuelaner njuter av hallacas , speciellt på julen. I Andesna är humitas gjorda med markfärsk majs, snarare än den vanliga masa harina (eller masarepa på vissa ställen), som är former av torkad majsmjöl.

En form av tamales konsumeras också i flera karibiska öar, som Kuba, Dominikanska republiken, Trinidad och Tobago, Curacao och Aruba. Tamales har allmänt antagits i USA.

I början av 1900-talet är den amerikanskt anpassade "tamale tårtan" vilken kött pajer och grytor som gjordes med majsskorpa och skiktad tamale fyllningar.

Tamale Masa

Masa, eller majsmjöldeg, inuti en tamale bereds genom att blanda torkad majsmjöl med en buljong (vanligtvis kvar från att laga köttet i påfyllningen), svin och kryddor tills det bildar sig som en mjuk deg.

Masa harina är det vanligaste majsmjölsmjöl som används för att göra tamales (och används också för att göra majs tortillas). Masa harina är gjord av markkorn som har behandlats med lime för att avlägsna hud och skrov, gjordes i en deg och torkas sedan och malsas till en fin måltid. Masa harina har en distinkt smak, inte till skillnad från hominy, eftersom den är förberedd med en liknande process. Smaken håller masa från att bli för torr och pasty.

Tamale Fillings

Fyllningarna sträcker sig från enkla att utarbeta. I vissa länder är masa fylld med en enkel bit kyckling eller fläsk. De flesta tamales har utarbetade långsamt kokta kryddade köttfyllningar (vanligtvis kyckling eller fläsk), ibland med grönsaker (potatis, majs, paprika eller morötter), ostar, torkade frukter och oliver.

Inpakning och ångning Tamales

Tamales är oftast inslagna i torkade majsskallar (blöta i vatten för att göra dem smidiga) eller bananblad. Omslaget äts inte men ger en viss smak till tamalesna när de ångas. Tamales ångas i ca 30 minuter beroende på storlek, eller tills masa blir fast och fyllningen värms genom.

recept

Många familjer i kulturer från norra till sydamerika har ett omhämtat tamalefyllnadsrecept, förberedt av mormor och gått ner genom generationerna.

Traditionella Fläsk Tamales
Easy Cheese Tamales
Trädgård Vegetabiliska Tamales
Frisk Corn Humitas
Hur man gör en autentisk mexikansk tamale
Pulled Pork Tamales
Tamale Fillings