Allt om Rosé Wines

Oavsett om det är rosé, rosado (Spanien), rosato (Italien) eller "rodna" - dessa termer avser alla rosa vin. Denna rosa nyans kan sträcka sig från en mjuk, subtil nyans till en vibrerande, varmrosa, beroende på vilken druv som används och hur länge druvskinnen var i kontakt med saften. Roséer kan tillverkas i en söt, torr eller ben torr stil, med de flesta europeiska roséer som är bestämt torra.

Hur får en Rosé sin färg?

Majoriteten av rosévinerna är gjorda av en röd druvvariant.

De sorter som oftast används för att göra ett rosévin inkluderar Pinot Noir , Syrah , Grenache , Merlot , Malbec , Cabernet Sauvignon , Tempranillo , Sangiovese och Zinfandel . Dessa sorter kan antingen användas solo eller i en blandning. Rosévarianter är ofta landberoende, så en rosado från Spanien kommer ofta i stor utsträckning från Tempranillo och Garnacha druvor, medan Italien kan använda mer sangiovese för deras rosatos och USA skulle tendera att luta sig mot Cab, Merlot och Zinfandel. Traditionellt får skinn av en röd druva ha kort kontakt med druvsaften. Ju kortare kontakttiden med skinnen, desto lättare blir vinens färg. Förlängd tid med juice och skinn ger några fantastiska, iögonfallande färgvariationer från pulserande orange-rosa till ingenting mindre än en levande hetrosa. Mousserande roséer är traditionellt gjorda med en blandning av röda och vita druvor, medan denna övning vanligen är begränsad till den gnistrande kategorin, har den blivit upptagen i produktionsmetoder för vissa roséviner.

Smakprofil av Rosé Wine

Smakerna av roséviner tenderar att vara mer subtila versioner av deras röda vinvarietillverkare. Fruktförväntningarna lutar mot jordgubbar, körsbär och hallon med lite citrus och vattenmelon som presenteras regelbundet. Röda vin kan springa från ultra-torrt till ganska fruktigt, beroende på region och producent.

Önskar torr och matvänlig? Sedan scout för rosor från södra Frankrike, Spanien eller Italien.

När ska du dricka rosa?

Roséer är perfekta för vår och sommar, eftersom de serveras kylda och kan vara ett uppfriskande ackompanjemang till ett varierat varmt väderpris. Roséviner toppar också kartorna för matvänlig mångsidighet. Så, om du väljer "surfa n turf" är du säker på att en rosé kan hantera både skaldjur och stek i en föll. Det är också ett bra picknickvin, eftersom det tenderar att ha både en lättare kropp och mer delikata smaker på gommen, presentera en stor vinpartner för en skinka, kyckling eller rostbiffsandwich, tillsammans med en frukt, potatis eller äggsallad och burk även hantera en mängd olika chips och dips. Roséer är också den perfekta gästerna för en bakgårdgrilla, tacka hamburgare, varmkorv och till och med pommes frites och ketchup med lätthet.

Medan roséviner kan ha upplevt axeln i ett decennium eller så när vinmarknaden översvämmade med "White Zin" look-alikes, hjälper många konsumenter att bryta roséer ur den söta "vinkylare" mögel och omfamnar den breda stilistiska erbjudanden som finns på rosé-marknaden från hela världen. Vinälskare och vinmakare är både bättre för det!

Rosa vinförsäljning är stigande, eftersom kunniga vinälskare har upptäckt att många av dessa rosa viner inte är söta viner från gamla, men ganska sofistikerade sommarsystrar av många röda vinvarianter. Att erbjuda ännu mer incitament att "dricka rosa" erbjuder de allra flesta roséviner god valuta för pengarna.