Upptäck Garnacha (Grenache)

Grenache, eller Garnacha som det är känt och odlat i Spanien, är en rödvindruva som dominerar södra Rhône i de berömda franska vinblandningarna av Chateauneuf-du-Pape. Denna väldigt planterade och vältagna solhärande druva har en tunnare hud, vilket resulterar i lättare nyanser, och ofta lägre nivåer av tannin och surhet, vilket gör den till en idealisk kandidat för blandning. Håll ögonen på Grenache från Frankrike, Spanien, Australien och Kalifornien på flaska som en blandning, singelväxter eller som en fräsch rosé .

Smakerna eller Grenache

Förvänta ljusa bäraromer och smaker som lutar kraftigt mot körsbär, hallon och jordgubbe med pepparknoter och örtundertoner. Grenache är typiskt torkat i stil och väger ofta i medium till fyllig, med lågt till medelhaltig tanniner och surhet, beroende på regionala influenser.

Parar mat med Grenache

Ett utmärkt vin för grillat eller grillat nötkött, bison, vilt eller korv, detta starka rött vin kommer att samverka särskilt bra med rostad anka och lamm tillsammans med biffstensar eller marockanska kulinariska teman.

Grenache i Frankrike

Med nästan 100 000 hektar vin i regionen Languedoc-Roussillon och ytterligare 120 000 hektar planterade i Rhône-dalen är Grenache en högprofilerad spelare i franskvinspelet. Tunna skinn, Grenache druva sig självt saknar tannin och djupare färgpigmentering, båda derivaten av druvans hud.

För att stärka både färg och struktur, blandas den ofta med Mouvedre och Syrahs framåtriktade natur. I södra Rhône, där det är en viktig bidragsyter till de viktiga vinerna i Chateauneuf-du-Pape, blomstra Grenache i det varma, soliga klimatet där det kan nå full mognad och modningsnivåer.

Garnacha i Spanien

Garnacha håller titeln som Spaniens mest planterade rödvindruva och har djupa rötter i de spanska vinodlingsregionerna Rioja, Priorat och Navarra. Innehåller 180 000 hektar vin i Spanien, den aromatiska Garnacha blandas ofta med Tempranillo vilket ger den mer tannstruktur och ytterligare smakämnen.

Grenache / Garnacha Producers att försöka