Allt om morel svampar

Hur man köper, lagrar, rengör och kockar Morels

Delikat och elusiv, morelier är ett gourmetpris som en gång var begränsat till de som var villiga att mucka runt i naturen och söka skogsgolvet för dessa härrare av våren. Idag finns de ofta på bondmarknader och specialaffärer. De är bräckliga, mycket ömtåliga, och motstår odling (så de måste födas eller skördas från var de naturligt växer vilda). Av alla dessa skäl tenderar de att vara dyra.

Hur man lagar mat med morel

Om du har turen att ha massor av morel, är de bäst när de kokas snabbt i smör och lätt saltad (se hur man suger Morels för specifika) eller kastas på en grill (se Grillad Morel för ett fullständigt recept).

Om du inte har massor av moreler att äta, oroa dig inte. Bara några av dessa konformade svamptexturerade svampar ger mycket smak till pasta och risotto (som denna Morel Mushroom Risotto ).

Moreler är särskilt läckra när de är parade med de andra harbingrarna av våren, sparris. En enkel sauté av morel (väl rengjord och halverad eller halverad) och sparris ( trimmad och skuren i 1-tums stycken) är en säsongsbetonad favorit när de båda är höga på jordbruksmarknaden.

Hur man väljer Morels

Moreler är vanligtvis mellan två och fyra inches långa och varierar i färg från blek grädde till nästan svart. Den mörkare färgen på moralen, den rökare, nuttier och jordligare smaken kommer att vara.

Leta efter fräscha, klumpiga prover med snittiga ändar som inte är helt uttorkade. På den noten, undvik svamp som känner eller ser torr eller spröd ut. Undvik också blåmärken eller mjukgörande moreller, speciellt om du inte kommer att använda dem omedelbart eftersom skadan kommer att göra att de rotnar snabbt.

Hur man lagrar Morels

Förvara otvättade moreller i en papperspåse och använd dem så snabbt som möjligt.

Tiden i kylskåpet kommer bara att torka ut dem, men om du behöver lagra dem i mer än en dag, gör det i en papperspåse i kylskåpet så att de kan andas, inte en plast som kan accelerera ruttningen.

Rengör inte moreler förrän du är redo att använda dem: de kommer att suga upp vatten, bli mjukt och gå mycket mycket snabbare än om de får vänta på deras öde med lite smuts på dem.

Hur man rengör moreler

Morels behöver lite mer rengöring än andra svampar . Skaka dem rena, svepa dem i kallt vatten, lyfta dem ut och torka (för mer information, se hur man rengör moreler ). Rengör inte moreler tills du är redo att laga dem, eftersom de kommer att absorbera lite vatten och är mer benägna att mögla eller ruttna om de lagras efter rengöring.

Hur man behåller eller bevarar moreler

Du kan frysa moreler. När du använder dem, kommer de att ha mycket smak men en helt grönaktig konsistens, vilket är bra om du skulle grilla eller puré dem, men inte bra för andra användningsområden.

Om du har turen att få mycket moreller, kan du torka dem med stor effekt att använda vid ett framtida datum.

Hur man använder torkade moreler

Torkade moreller kan snabbt och enkelt rekonstitueras. Sätt de torkade morelerna i en liten skål eller stor mätkopp. Tillsätt tillräckligt kokande varmt vatten för att täcka svampen.

Låt dem sitta tills svampen är mjuk och smidig, minst 15 minuter (30 är bättre). Kasta inte blötvattnet! Den är full av smak perfekt för en risotto, pasta sås, eller för att öka köttfärgen i en soppa med svamp.

Fake Morels och Foraging Safety

Liksom alla svampar har moreller dödliga imitatorer. Om du bestämmer dig för att försöka fodera dem själv, gör det med en erfaren guide. Mykologiska samhällen runt om i landet erbjuder gratis champinjoner promenader och svamp identifiering seminarier för att hjälpa till att få nya vilda svamp entusiaster började.