Dukkah - Egyptisk Spice Blandning

Dukkah, som uttalas doo-kah, är en egyptisk kryddor / kryddblandning med en tydligt nutty smak. Det härleder faktiskt sitt namn från den arabiska termen för att dunka vilket är meningsfullt eftersom blandningen av kryddor traditionellt dras samman i en mortel och pestle. Det är definitivt inte en typisk kryddblandning utan snarare en underbart doftande kombination av rostade nötter och frön.

Medan dukkah vanligtvis finns på marknaderna i Mellanöstern, särskilt Egypten, i USA borde du kunna hitta den färdiggjord på de flesta etniska marknader, eventuellt några gourmetbutiker och större jordbrukares marknader som innehåller kryddleverantörer. Men det är också lätt att göra hemma och du kommer att dra nytta av den färskt rostade smaken. Det finns också många möjliga variationer så det är kul att experimentera och hitta din perfekta anpassade blandning. Huset dukkah, om du vill.

Tala om olika blandningar, det finns massor av olika recept för dukkah men några vanliga ingredienser. Alla blandningar kommer antagligen att innehålla nötter, sesamfrön, koriander och kummin. Hasselnötter är de vanligaste nöden som används, men igen kan andra ingredienser som pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön användas med eller i stället för hasselnötterna. Därifrån kan enskilda kockar lägga sina egna handen som mint, torkad timjan eller paprika för lite värme. Även om de flesta dukkahblandningar sannolikt inte innehåller rostade kikärter, kallar några av de äldre recepten för dem. Och eftersom jag älskar alla saker kikärter visste jag att jag var tvungen att göra mitt "hus dukkah" på det sättet.

Den vanligaste användningen för dukkah är som en skorpa till lamm, kyckling eller fisk. Det är också underbart sprinklat på rostade grönsaker som morötter, fetaost eller som ett dopp för pitabröd. Virvla den i lite bra olivolja eller till din favorit tahini sås eller hummus.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förvärm ugnen till 350 grader. På ett bakplåt fodrat med pergamentpapper sprid sesamfrön i ett enda lager. Skoka i ugnen i ca 2 till 3 minuter. Ta bort från ugnen och lägg åt sidan för att svalna.

Placera kikärterna och hasselnötterna på samma bakplåt och stek i ugnen i ca 5 minuter. Ta bort och kombinera med rostade sesamfrön.

Kombinera sesamfrön, kikärter, hasselnötter, korianderfrön, kumminfrön, salt- och svarta pepparkorn i en matprocessor och slipa i 2 till 4 minuter.

Du kan också blanda alla ingredienser med en mortel och stampa till grunden. Förvara i en lufttät behållare.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 138
Totalt fett 9 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 32 mg
kolhydrater 11 g
Kostfiber 4 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)