Spicy helbränd blomkål med parmesan

Att steka en hel blomkål med hög värme skapar en karamelliserad beläggning som är extremt smakfull. Det här läckra receptet kombinerar kummin, vitlök och koriander med lite olivolja och citronsaft för en vegetabilisk maträtt som är både lätt att förbereda och hälsosam. Sprinkling av parmesan i slutet medan blomkålen är varm gör att osten smälter något, vilket ger en bit av en snuskig toppning över den krispiga skorpan.

Detta recept fungerar bra som en aptitretare eller till middag i kombination med en grön sallad. Det har kallats en "vegetarisk biff", eftersom tjockleken på blomkålen eller skivorna påminner om en grillad köttbit. Du kan till och med byta ut kryddor för en biffglass eller en blandning inklusive Worcestershire sås för att efterlikna smaken av biff ännu mer. Detta recept är idealiskt om du (eller en familjemedlem) försöker skära ner på rött kött.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 400 F och smörj lätt ett litet bakplåt med vegetabilisk olja. Avsätta.
  2. Ta bort några gröna blad från blomkålen och trim av den svåra delen av basen.
  3. I en medium skål, vispa olivolja med citronskal och juice, kummin, vitlökspulver, koriander, salt och peppar.
  4. Använd en borste eller händerna för att sprida marinaden jämnt över blomkålens huvud. Eventuell kvarstående marinade kan förvaras i kylskåp i en lufttät behållare i upp till tre dagar och användas med kött, fisk eller andra grönsaker.
  1. Placera blomkålen på det färdiga bakplåten och steka tills ytan är torr och lätt brunad 30 till 40 minuter.
  2. Låt blomkålen svalna i 10 minuter innan den skärs i kilar eller tjocka skivor. Servera varma med den fräscha, räknade Parmesanen som ströks över toppen.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 147
Totalt fett 11 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 4 mg
Natrium 903 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 3 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)