Hur man gör kryddig och mångsidig Aji Amarillo sås

Denna mångsidiga, kryddiga gulsås är det perfekta ackompanjemanget för rostad kyckling, grönsaker, pommes frites och friterad yuca. Stjärna ingrediensen är Aji Amarillo chili peppar , en häftklammer i peruanska matlagning. Recepten varierar från region till region, och de mest autentiska recepten innehåller inte majonnäs, som den här gör.

Leta efter Jarred aji Amarillo pasta i en latin matmarknad. Om du inte hittar pastaen kan du använda frysta Aji Amarillo paprika. Tina och tär en peppar och saut den i olivolja tills den är mjuk. Tillsätt den kokta paprikan till resten av såsingredienserna och bearbeta.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg de hackade lökarna; Aji Amarillo pasta eller sauteed peppar; majonnäs; gräddfil, queso fresco, ricotta eller fetaost; ketchup; och limejuice i en matprocessor eller mixer.
  2. Process tills blandningen är jämn och krämig.
  3. Krydda såsen med salt och peppar till smak och kyla tills det är klart att servera.

Notera

Denna smak av denna sås förbättras efter 24 timmar i kylskåpet. Du kan lagra såsen i kylskåpet i upp till en vecka.

Hur man använder Aji Amarillo sås

I peruansk matlagning är Aji Amarillo sås en grundläggande ingrediens. Den här heta och kryddiga men ostlikta och krämiga kombinationsboken används i Peru som en doppsås för pommes frites, rostad kyckling, potatis och stekta plantor. Det används också som en doppsås för Peru varumärkesrätt, ceviche och som en sås över kokta potatisar, kyckling, nötkött och fisk. Såsen förvandlar vanliga rätter med milda smaker som dessa till måltider med personlighet.

I USA tjänar det som en doppsås för kycklingfingrar, kycklingvingar, lökringar, våffelfries, sötpotatisfries, tater tots, potatisflis, heta pretzels, pitabröd, broccoli eller blomkål.

variationer

Peruaner gör två sorters aji (chili) sås - grön och gul. Såsen med Aji Amarillo - detta recept - är den gula såsen. Grön Aji sås ersätter jalapenos för Aji Amarillo och lägger till cilantro för kryddor. Vitlök är också vanligtvis en ingrediens i båda typerna av aji sås; Använd för att smaka. Huacatay, kallad peruansk svart mint, är också ofta en del av receptet på gul ajssås.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 104
Totalt fett 10 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 11 mg
Natrium 152 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)