Upptäck Lban eller Laban (Mellanöstern-kärnmjölk)

De olika användningarna för kärnmjölk i marockansk mat

Lban (även stavad laban eller لبن på marockansk och standard arabisk) är kärnmjölk. I hela Mellanöstern och Nordafrika kan lban också användas för att hänvisa till andra jästa drycker, yoghurt eller yoghurtdrycker eller till och med ostliknande labneh .

Traditionell och odlad kärnmjölk

I Marocko finns både traditionell kärnmjölk och odlad kärnmjölk tillgänglig och tillverkas oftast med getmjölk snarare än konsumtionsmjölk.

Traditionell kärnmjölk produceras när hela grädden är churned för att göra smör. Det nybildade smöret skiljer sig från vätskan, vilket är kärnmjölken. Denna resulterande kärnmjölk är en svagt sur tunna vätska som råkar vara låg i fett (eftersom det mesta av fettet nu är i smöret). Traditionell kärnmjölk säljs inte kommersiellt i USA, men finns i Nordafrika och Indien samt Sydasien och Nordeuropa, där det är berusat som en dryck och används i soppor och såser.

Odlad kärnmjölk å andra sidan framställs genom fermentering av mjölk, företrädesvis fräsch men oftast pastöriserad. Mjölken med låg fetthalt eller icke-fetma fermenteras för att förvandla sockerarterna till mjölksyra. Den resulterande vätskan är vanligtvis tjockare än traditionell kärnmjölk och är smaklig i smak på grund av dess ökade surhet. Det här är vad som säljs i kartonger och hyllas bland mejeriprodukterna på marknader över Amerika.

Traditionell och odlad kärnmjölk kan inte användas omväxlande eftersom deras konsistens och smak skiljer sig dramatiskt.

Lbanans användningar

Lban njuter som en dryck i Marocko. Det är särskilt populärt efter en måltid av couscous där den kan serveras ensam eller blandas i vanlig couscous. Lban används också i rätter som kombinerar med lamm, gurka och korn och finns i recept som Kibbee Bi Laban, Shorbah-Ib-Laban (lamm- eller biffsteg med yoghurtsås) och Sheesh Burruk fyllda dumplings i en labanbuljong).

Nutritionella fördelar med Lban

Lban är låg i kalorier och fett, med nollmättat fett och transfetter, såväl som inget kolesterol. Det är fritt från natrium och har 3 gram protein och 5 gram totalt kolhydrater. Med 17 procent är det en bra källa till kalcium.

Alternativa stavningar för lban inkluderar lben, laben och leben.