Matlagningmusslor: Tips om inköp, rengöring och lagring

Musslor är en av de enklaste skaldjur att förbereda, och även om det är en enkel maträtt, är ångad musslor med vitlök och vitt vin en av de mest eleganta klassikerna i kulinariska konsten.

Jag gillar att servera dem i en skål med lite knaprigt bröd för att njuta av matlagningsvätskan, men de är också fantastiska serveras med pasta eller ris.

Här är några tips som hjälper dig att få dina musslor från skaldjursmarknaden till din tallrik.

Shopping för musslor

En portstorlek är cirka 3/4 till 1 pund per person. När du handlar skulle jag luta mig mot den generösa sidan eftersom du kan hitta några döda eller knäckta som du måste kasta bort, och sedan efter matlagning hittar du alltid några som inte öppnade. Så jag tycker om att tänka på ett pund musslor per person.

Lagring av musslor

Färska musslor lever, och du vill behålla dem så. Döda är inte bra. Det bästa sättet att lagra musslor finns i kylskåpet, i det ursprungliga nätet eller nätpåse som de kom in, inslagna i en våt pappershandduk eller till och med våt tidning. Nyckeln är att du vill hålla dem kalla och våta.

Men förvara dem inte i vatten och försegla dem inte i en behållare eller i en plastpåse - de måste kunna andas.

Din fishmonger kanske bara sätta in dina musslor upp i pappret för att du ska ta hem. I så fall kan du lagra dem på ett bricka med en våt pappershandduk runt dem.

Du kan lagra musslor i is (men bara i kylskåpet, inte frysen), så länge som det finns ett sätt för den smälta isen att tömma bort så att musslorna inte hamnar ned. Ett bra sätt att göra detta är att använda en metallkolv i en skål.

Med hjälp av ovan beskrivna metoder kan du hålla dina musslor i 24 timmar utan problem.

Men i allmänhet är det bäst att köpa dina musslor den dag du planerar att använda dem.

Rengöring musslor

De flesta musslor som du sannolikt kommer att se på skaldjursdisken har mörkblå, svarta eller ibland gröna skal. De kan också ha stränga småskägg som sticker ut ur sina skal, vilket du borde dra av eller trimma med köksskjuv.

Bli av med alla musslor som är knäckta, eller som är öppna och stäng inte av sig själv när de försiktigt pressas. Kasta också ut något som är mycket lättare än de andra. En bra färsk musslor bör lukta som havet; kasta ut något som luktar illa.

Förr i tiden var du tvungen att spola ut sanden från färska musslor, men idag är det inte så. Processen involverade blötläggning i vatten med lite majsmjöl, och det var lite besvär. Nu är kommersiella musslor antingen odlade eller de har redan spolas, så du behöver inte oroa dig för sand.

Matlagningmusslor

Musslor är så lätta att förbereda, du kan bara dumpa dem i en torr pan och laga dem, täckt, tills deras skal öppnas och de ger av sig doftande vätska. Sedan kan du röra lite smör och svartpeppar och servera med ett crusty bröd för att dunka i den vackra vätskan.

Och medan du kan laga dem i en torr panna, är det trevligt att lägga till lite vin på pannan för att hjälpa till med ångkokning och för att ge smaken till vätskan. Men du simmerar inte dem, du dammar dem. Du vill bara ha lite vätska längst ner på pannan.

Om du är redo att laga mat, här är ett mycket enkelt och klassiskt Steamed Mussels Recipe .

Se även: såser för fisk och skaldjur