Guide till köp, lagring och användning av Rabarber

En fruktig och förevig våren "frukt" rabarber ser ut som stjälkar av rosa grönt eller till och med magenta selleri. Dess smak är dock mycket mer tårta, vilket gör det idealiskt företag för socker i söta rätter som chips, komposit och pajer (från vilket det får sitt efternamn, "pie plant"), men rabarber låter också en puckery-tart fruktighet till salta rätter och par mycket snyggt med fläsk och fjäderfä.

Rabarber säljs vanligen utan att dess löv är fästa och med god anledning: bladen är giftiga.

Om du växer och skördar rabarber själv eller köper den med de bifogade bladen, vet du inte att äta eller servera bladen.

När är rabarber i säsong?

Hothouse Rabarber är tillgänglig under det mesta av året, medan markvuxna stjälkar är tillgängliga på våren. Stilla nordvästern har turen att ha en andra skörde av rabarber mellan juni och juli.

Två typer av rabarber

Det finns två grundläggande typer Rabarber som finns på marknader och större livsmedelsbutiker: den äldre, traditionella sorten, med tjockare, grönare stjälkar och den mer intensivt färgade, slankstammade sorten, ibland kallad Hothouse Rabarber. De djupröda stjälkarna gör säkert ljusare och mer attraktiva rätter, men den koncentrerade färgen indikerar koncentrerad tartness och de gröna stalkarna har en fin balanserad, mjuk smak.

Köpa och lagra Rabarber

Oavsett vilken färg de ska, ska stjälkarna vara tunga och skarpa med en spänd och glänsande hud. Se upp för gummiiga, fibrösa, torra stjälkar.

Tvätta stjälkarna väl och trimma de torra ändarna och lämna, kasta dem (kom ihåg, löven är giftiga - de innehåller oxalsyra, liksom en antrakinonglykosid.

Förvara trimmade, rengjorda och torkade stjälkar i lös plast i skarpa låda i kylskåpet.

Hur man trimber rabarber

Rabarberblad innehåller både oxalsyra och ett mer potent, oidentifierat toxin, vilket är så viktigt att trimma och kasta bort dem.

Medan det är frestande att skalla den fibrösa huden när du huggar stjälkarna, försök att motstå det - huden har massor av färg och smak.

Science of Cooking Rabarber

Två saker råkar rabarber när det är kokt: dess juicer förtjockas, och det faller ihop i fläckar av genomskinliga fibrer. Tunga kokta rabarber har den perfekta gelékonsistensen för sylt, chutneys och kompott, men är inte så attraktiv när den stekas eller arrangeras på en tårta. Snabb värmeutbyte öm men sammanhängande rabarberbitar med rik smak och en naturlig glansig glans.

Rabarber recept

Rabarberens tårta fruktighet gör den perfekt att använda i desserter.

Rabarberens intensiva tartness gör det till en bra folie för goda rätter också:

Känner du inte att laga mat? För ett enkelt mellanmål, doppa rabarber i honung eller socker.

Fler skäl att äta Rabarber

Rabarberstjälkar är mycket näringsrika, innehållande massor av kalcium, mangan, vitamin C, vitamin K, fiber och en hel mängd antioxidanter.