5 tips för att använda gjutjärn på grillen

En gjutjärnspanna eller griddle kommer i hög grad att förbättra mångsidigheten hos någon grill

I teorin är en grill ett enkelt sätt att laga mat på en öppen eld. Elden, vare sig det här kommer från brinnande kol eller gas, är vad som gör matlagningen. Det kan vara intensivt i värme eller det kan hållas lågt för långsammare rostning, men begränsningen är att överföringen av värme är långsammare än i andra former av matlagning. Med en grill gör hetluft det mesta av arbetet. När man kokar mat (som jag råder emot i alla fall) är det varmt vatten.

Sautéing i en panna använder metallens värme för att laga mat. Ju tyngre och mer fast pannan, ju mer värme den kan hålla för att överföra. Ingen pan är tyngre än gjutjärn, vilket gör det perfekt för matlagning. En extra bonus är att gjutjärn ger näringsjärnet till mat.

1. Steg upp värmen

Oavsett om det är en billig mataffärsgrill eller ett dyrt monster, kan alla grillar använda lite hjälp för att få mer värme i mat. Medan många grillar, särskilt av gasvarianter , kan kämpa med jämn matlagningstemperatur gör gjutjärnets förmåga att absorbera och distribuera värme det perfekta. Placera en stor gjutjärnspanna eller grillpanna direkt över flammen och låt den värmas upp i tio minuter. Elden kan justeras till hög eller låg. Köksredskapen når den temperaturen och håller den under långa perioder. I synnerhet kan skilleten lätt flyttas från den direkta värmekällan till indirekt matlagning , vilket ger möjlighet att göra både hög och låg temperaturlagning.

2. Sear sedan Grill; Grill sedan Sear

När det gäller många köttdelar är den bästa matlagningen en kombination av hög och låg temperaturlagning. Hög temperatur blast sårar och karamelliserar ytan, vilket ger den den perfekta skorpan som ger kombinationen av texturer. Den låga temperaturen gör att kött kan kokas igenom till önskad smak .

Denna typ av matlagning är perfekt för nästan alla klipp, men kotletter och biffar i synnerhet. Det är också ett fantastiskt sätt att göra den perfekta burgeren. Högtemperaturfasen kan utföras vid början av tillagningstiden eller i slutet. I det senare fallet kallas det här omvänd searing. Köttet värms genom en lägre temperatur och slutar sedan över en intensiv värme.

För denna metod placera gjutjärnspannet direkt över värmekällan och låt det komma upp till sin hetaste möjliga temperatur. Lämna ett indirekt grillarutrymme för låg temperatur kokpunkten. För den traditionella searing-metoden placera köttet direkt på gjutjärnet och låt det sitta i ungefär en minut innan du vänder om för att upprepa på andra sidan. Om utrymme tillåter, använd en ny del av gjutjärnet för maximal effekt. När du är seared, flytta till ett indirekt grillar utrymme och låta slutföra till önskad doneness. Reverse-sear-metoden görs i motsatt riktning. Köttet bör bringas till ca 10 grader mindre än den önskade donenessen över det indirekta utrymmet innan det placeras på det förvärmda gjutjärnet för att avslutas. En minut per sida kommer att göra det.

3. Grill Delikat mat, som fisk

Grillning är bra, om inte maten som lagas är liten eller känslig.

Fisk och skaldjur samt grönsaker kan vara en utmaning. Genom att använda en gjutjärnspanna eller gallret kommer dessa problem att lindras. Om en hög direkt värme eller en låg indirekt värme, placera en gjutjärnspanna på grillen ger utrymme för att säkert hålla dessa mer besvärliga livsmedel. Detta är också en perfekt lösning för grillartiklar som kan behöva en sås. Tänk dig till exempel en räkorjuice . Räkorna faller genom matlagningen, om de inte är placerade på spettar, men i en gjutjärnspanna kan hela maträtten förberedas på några minuter utan några bekymmer, och ett par biffar kan grilla bredvid det för en perfekt surf- och gräsmjöl.

4. Håll matlagningen varm

Att ställa in en bit gjutjärnspanna på grillens kant, så långt från värmen som möjligt, ger det perfekta utrymmet för att hålla maten varm. Pannan kommer att förbli varm, men så varm att den kommer att brinna mat.

När du lagar ett brett utbud av objekt, eller gör en stor del av en sak, är detta utrymme perfekt säkert utrymme för att hålla mat vid temperaturen medan resten av måltiden kommer ihop. För att förhindra att dessa föremål torkar ut, håll en kartong med buljong praktisk och häll i små mängder för att hålla maten fuktig.

5. Säkerhet och vård

Gjutjärn behöver inte vård . En viktig sak att komma ihåg är att vid högtemperaturlagning kan oljorna i metall som förhindrar rostning bryta ner och exponera den nakna metallen. När ditt gjutjärnspanna har haft chans att svalna, inspektera det för torra och exponerade fläckar. Dessa behöver ytterligare olja efter rengöring. Detta gäller särskilt på undersidan av kokkärl och galler som har mest värmeexponering. Gjutjärnspannkakor som är omhändertagna kommer att hålla många livstider.

Rengöring av gjutjärn är lätt. Lyssna inte på de som säger att du bara torkar den ren. Gjutjärn måste tvättas ordentligt så att nästa maträtt inte smakar som den sista. Undvik hårda rengöringsmedel, men använd tvål som behövs för att rengöra ytan. Oljan inbäddad i metallen kommer att förbli. När du har rengjort och torkat, gnid en liten mängd högtemperaturolja in i metallen för att förhindra att rostar. Ett välbevarat stycke gjutjärn kommer att bli glänsande men inte oljigt.

Den sista anteckningen är att vara försiktig. På grillen kan gjutjärn bli extremt hett. Den genomsnittliga köksplattan eller handduken skyddar inte händerna från denna typ av värme. Lädergrillhandskar hjälper till, men flera lager kan behövas för att förhindra skada. Det är bäst att lämna varmt gjutjärn där det är och ge det en chans att svalna innan hantering.