Yam Fakta, urval och lagring

Hur man identifierar en riktig Yam

Yams är ofta felaktigt kallade sötpotatis och vice versa, men dessa är faktiskt två olika grönsaker. En sann yam är knölen i en tropisk vinstock och det är inte ens avlägset relaterad till den söta potatisen. Yams är en populär grönsak på latinamerikanska och karibiska marknader, men den äkta artikeln kan vara svår att hitta i amerikanska butiker. Denna knöl kan växa över sju fot lång.

Yams botaniska namn är dioscorea batatas.

Beroende på land och region kan det också kallas en boniato, njam, nyami, djambi, yamswurzel, ame eller igname de chine.

Hur man identifierar en riktig Yam

True yams är inhemska till Afrika och Asien, med de flesta som odlas i Afrika, men det finns över 150 sorter av yams tillgängliga över hela världen. Yams säljs mestadels i bitar förseglade i plastfolie - om du kan hitta dem i USA alls. De kan nå upp till 150 pund, men de kan också vara så små som din genomsnittliga spud. Sanna yams har grov, mörk hud. Deras kött kan sträcka sig från vitt till en rödaktig färg, men det är vanligtvis vit.

Även om du kan hitta konserverade grönsaker märkta som yams, är det förmodligen inte sanna yams. Även de "yams" som finns i färskvaror delar av livsmedelsbutiker är sällan riktiga yams. De är mjuka sötpotatis, som skiljer sig från fasta sötpotatis. Amerikanska livsmedelsbutiker började sälja dessa homegrown mjuka potatisar som yams hundratals år sedan i ett försök att skilja dem från de fasta sötpotatisen som folk hade köpt i flera år.

FDA har aldrig sett passformen att bli involverad i detta fall av felaktig identitet och avgöra skillnaden.

Real yams importeras. Din bästa chans att hitta den verkliga affären är på special och etniska marknader. Och ja, precis som om allt annat idag, kan du köpa riktiga yams på nätet.

Yam-val

Välj yams med osläckta, snäva, oskränkta skinn och fast kött.

Vad tycker om en Yam smak?

Yams tenderade att vara torrare än sötpotatis och de är stärkelse. De serveras ofta kokta och ströks med palmolja i sitt ursprungliga Afrika, men de kan också rostade, stekas, grillas eller bakas. Till skillnad från sötpotatis är yam giftig om de äts råa, men de är helt säkra när de lagas. Sanniga yams kan i allmänhet ersättas i alla sötpotatisrecept.

Yam Storage

Förvara färskt, okokt yam på ett svalt, mörkt, torrt område i upp till två veckor. Kyl inte dem. Kokade yams kan hållas kylda i två till tre dagar. Packa dem i en lufttät behållare om du vill frysa dem och lämna ungefär en halv tum av takhöjd. Du kan säkert frysa yams i 10 till 12 månader vid 0 F.

Näringsdeklaration

Sanna yams innehåller inte lika mycket vitamin A och C som söta potatis. De är höga i kalium och fiber.

Några Yam Recept: