Sötpotatis och Yams: Vad är skillnaden?

Hur man berättar för dessa två Tubers Apart

Många gånger används namnen "sötpotatis" och "yam" utbytbart i konversation, i matlagning och till och med i snabbköpet. Men de är egentligen två olika grönsaker. Faktum är att de tillhör båda rotgrönsakerna, men de hör till två olika växtfamiljer - den söta potatisen är från morgonen ära familjen medan yam är relaterad till liljan. Yams är sötare än sötpotatis, växer mycket större och är också näringsvärda underlägsen.

Det faktum att yams och sötpotatis är märkta på burkar och i recept kan orsaka mycket förvirring. Så här skiljer du dem och lagar dem ordentligt.

Sötpotatis

Söta potatis tillhör släktet Ipomoea . De är trodde att de har sitt ursprung i Central- och Sydamerika och är populära i Sydamerika och finns över hela världen.

Sålt året runt, har sötpotatis en förlängd hållbarhet på grund av en härdningsprocess efter skörden vilket ökar lagringsförmågan över ett år. Du hittar sötpotatis förskalade och kokta och såldes i burkar eller frysta.

Det finns två huvudtyper söta potatisar, vilka båda är långsträckta gula eller orange knölar som avsmalnar till en punkt i varje ände. Den blekare sötpotatisen har en tunn, ljusgul hud och blekt gult kött. Det är inte sött och har en torr, smulig konsistens som liknar en vitbakad potatis. Den mörkare skinniga sorten (som oftast och felaktigt kallas en yam) har en tjockare, mörkorange eller rödaktig hud med ett sött, levande apelsinfläde och en fuktig konsistens.

Nuvarande populära sötpotatisorter inkluderar Goldrush, Georgia Red, Centennial, Puerto Rico, New Jersey och Velvet.

Den söta potatisen används i både salta och söta rätter, oftast bakade, mashed eller stekt. När den är renad kan den användas i soppor samt bakverk och desserter, inklusive, naturligtvis, sötpotatispaj.

Det har också blivit en häftklammer på Thanksgiving bordet, oftast som sötpotatisgryta med marshmallows.

Jams

Den sanna yam är knölen av en tropisk vinstock (Dioscorea batatas) och är inte ens avlägset relaterad till den söta potatisen. Det är en populär grönsak på latinamerikanska och karibiska marknaderna, med över 150 sorter tillgängliga över hela världen och långsamt vanligare i USA.

Yam tuber har brun eller svart skalig hud som liknar barken på ett träd och benvitt, lila eller rött kött, beroende på sorten. De växer hemma i tropiska klimat, främst i Sydamerika och Karibien, liksom Afrika, där de härrörde. På spanska kallas de som batata, boniato och ñame. Generellt sötare än den söta potatisen kan denna knöl växa över sju fot i längd och över 150 pund.

En stapel i afrikansk mat, yams kokas oftast, rostad eller stekt. Deras långa hållbarhetstid på 6 månader gör det möjligt för dem att vara en pålitlig matkälla under tider med dåligt jordbruk - yam är en mycket svårare skörd som skördar än den söta potatisen. Lila yams finns i Japan, Indonesien, Vietnam och Filippinerna och används ofta i desserter.

I delar av USA där yams inte är populära, bär de flesta större stormarknaderna dem inte - för att hitta yams du måste gå till specialmarknader som säljer karibiska, asiatiska eller afrikanska livsmedel.

Förvirringens rot

Från de afrikanska orden njam, nyami eller djambi, som betyder "att äta", kommer det engelska ordet "yam". Afrikanska slavar i Amerika började ringa den inhemska sötpotatisen "yam" eftersom det påminde dem om den matklammer som de visste i Afrika. Av denna anledning, i hela amerikanska söder, används termen vanligtvis på sötpotatis.

Intressant är förvirringen inte begränsad till Amerika. Okinawas berömda "lila yam" är också en sötpotatis och inte en riktig yam. I Malaysia och Singapore hänvisar "yam" till taro. Och i Nya Zeeland kallas ocaen en yam.