Spansk omelett (Tortilla Española)

Det är ingen tvekan om det, tortilla española eller spanska omelett är den vanligast serverade maträtten i Spanien. I ett land fyllt med regional mat kan vissa kalla det nationella rätterna. I Spanien kallas det vanligtvis tortilla de patata eller potatisomellett. Barer och kaféer över hela landet tjänar det som en tapa eller aptitretare, men det serveras ofta som en lätt middag i spanska hem. Eftersom det är lätt att transportera, gör spanska bocadillos eller smörgåsar genom att placera en bit mellan två bitar av en baguette. Andra njuter av en tjock skiva runt middagstid för deras mitt på morgonen, serveras tillsammans med en ångande kopp café con leche .

Denna tortilla espanola eller tortilla de patata gör 8-10 portioner som en aptitretare eller 6 portioner som huvudrätt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär de skalade potatisarna i halv längd. Sedan, med den platta sidan på skärytan, skär potatisen i bitar ungefär 1/8 "tjock. Om du skär dem tjock, oroa dig inte - det tar bara lite längre för dem att laga mat.
  2. Skala och hugga löken i 1/4 "-bitar. Sätt potatis och lök i en skål och blanda dem ihop. Salta blandningen.
  3. I en stor, tung stekpanna, värms olivoljan på medelhög värme. Placera potatis- och lökblandningen försiktigt i stekpannan och sprida den jämnt över ytan. Oljan bör nästan täcka potatisen. Du kan behöva sänka värmen något, så potatiserna brinner inte. Du vill att de ska sakta smaka, inte bli skarpa som pommes frites, men ganska ömma och krämiga. Det är viktigt att använda bra olivolja, eftersom potatiserna kommer att absorbera en hel del olja.
  1. Låt blandningen stå i pannan tills potatisen kokas. Om du kan poke en bit potatis med en spatel och det bryts lätt i två, är dina potatis färdiga. Avlägsna från pannan med en slitssked eller spatel som gör att oljan kan tömma och låt svalna.
  2. Spricka ägget i en stor mixskål och slå för hand med en visp eller gaffel. Häll i den kylda potatislökblandningen. Blanda ihop med en stor sked. Låt sitta i ungefär fem minuter.
  3. Häll 1 till 2 matskedar olivolja i en liten stekpanna (ca 9-10 "i diameter) och värm på medium värme. Var försiktig så att du inte får panelen för varm eftersom oljan kommer att brinna - eller tortillan kommer! När det är varmt, rör om potatislökblandningen en gång till och "häll" i pannan och sprid ut jämnt. Låt ägget laga mat runt kanterna. Då kan du försiktigt lyfta upp den ena sidan av omeletten för att kontrollera om ägget är något "brunt". Insidan av blandningen ska inte vara helt kokad och ägget kommer fortfarande att vara rinnande.
  4. När blandningen har brunat på botten är du redo att vrida den för att laga den andra sidan. Ta stekpannan i en handfat. Placera en stor matplatta (12 ") upp och ner över stekpannan. Med ena handen på stekpannan och den andra på toppen av plattan för att hålla den stadigt, vrid snabbt stekpannan och omelet kommer "falla" på plattan. Placera stekpannan tillbaka på intervallet och lägg till tillräckligt med olja för att täcka pannans botten och sidor. Låt pannan varma i 30 sekunder eller så. Glida omelet i stekpannan. Använd spateln för att forma omelet på omelet. Låt omelet koka i 3 till 4 minuter. Stäng av värmen och låt tortillan sitta i pannan i 2 minuter.
  1. Skjut omelet på en tallrik för att servera. Om du äter som huvudrätt, skär omelet i 6 till 8 bitar som en paj. Servera skivad fransk bröd på sidan.
  2. Om du tjänar som en aptitretare, skiv en baguette i bitar om 1/2 "tjock. Skär tortillan i 1,5" rutor och lägg en bit ovanpå varje skiva bröd.

Det är helt enkelt utsökt med sofrito , stekt tomatsås som görs över hela Spanien. Tomater, lök, vitlök, gröna paprika och olivolja sauterade i en stekpanna. Det är också bra med rostade paprikor .

Matlagningstips

variationer

Följande är några av de mest populära variationerna till den klassiska t ortilla Española .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 910
Totalt fett 94 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 67 g
Kolesterol 151 mg
Natrium 647 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 2 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)