Vad är smör?

Vilken smör är gjord av, sorter, och hur man lagrar den

Smör är en produkt som tillverkas av de fasta komponenterna i mjölk (fett och protein). Även om det oftast tillverkas av konsumtionsmjölk kan smör framställas av mjölk från får, getter, buffel eller andra däggdjur.

Smör består vanligen av cirka 80 procent fett, 15 procent vatten och fem procent protein. Den lilla mängden protein i smör verkar som ett emulgeringsmedel som gör att vattnet och fettet kan stanna kvar i enfaslösning.

Den unika blandningen av fetter på smör gör det möjligt att hålla fast vid rumstemperatur och smälta vid ungefär 90 grader Fahrenheit.

Den naturliga färgen på smör varierar från vit till ljusgul beroende på kosten hos djuret som producerat mjölken. Kommersiella smörgåsar är vanligtvis färgade gula med annatto eller karoten för att uppfylla konsumenternas förväntningar på gult smör.

Smör sorter

Sweet Cream Butter - Sweet cream smör är gjord av grädde som har pastöriserats för att döda några bakterier som normalt skulle jästa de naturliga sockerarterna i grädden. Söt krämsmör har en lätt, frisk smak och är det vanligaste kommersiella smöret som säljs i USA.

Raw Cream Butter - Rågräddesmör har inte pastöriserats eller har tillåtit jäsning. Rågrädde smör har en mycket kort hållbarhetstid (ca 10 dagar) och är prisad för sin färska, rena smak.

Odlad smör - Odlad smör produceras genom att tillåta bakterier att jästa sockerarterna i grädde innan de smälter i smör.

Detta ger en tårta, tangy och komplex smak. Odlat smör var den övervägande typen smör före kylning och pastörisering. Idag tillverkas kommersiellt odlat smör av grädde som har pastöriserats och sedan inokuleras med en specifik bakteriestam för att producera jäsning.

Ghee - Ghee , eller klarat smör, produceras genom uppvärmning av smör tills vattnet avdunstar och proteinerna skiljer sig från fettet. Den resulterande produkten är nästan 100 procent smörfett. Ghee, som har en unik smak, är en populär ingrediens i Mellanöstern kök.

Spridbar smör - Smöret kan vara ganska stel vid kyltemperaturer och tillverkare har producerat sorter av smält smör för att bekämpa detta problem. Spridbart smör görs oftast mjukt genom att kombinera traditionellt smör med oljor, såsom vegetabilisk olja, som förblir flytande vid svalare temperaturer. Piskluft eller vatten i smör är en annan teknik som används för att skapa en spridning som förblir mjuk vid kalla temperaturer.

Frukt, grönsaker och nötkött - Smör används ofta för att beskriva andra spridbara renor som inte innehåller några mejeriprodukter. Nötsmör , som jordnötssmör eller mandelsmör, har en hög fetthalt och en konsistens som liknar mjölksmör men innehåller inga mjölkprodukter. Frukt- och grönsaksmör , till exempel äppelsmör, är helt enkelt renad frukt eller grönsaker som har kokats ner för att minska fuktinnehållet och skapa en spridbar konsistens närmare den för mjölksmör.

Hur man lagrar smör

Smör bör hållas kylt under 40 F för att skydda mot rancidity. Minskar exponeringen för syre och ljus genom att lagra smör tätt omslagen och på en mörk plats (som kylskåp) fördröjer också rancitet. Att hålla smör tätt omslagen är också viktigt för att skydda det från att absorbera rogue smaker.

Vid kyltemperaturer kommer smöret att vara färskt i upp till fyra månader. Smöret kan också frysas och hållas färskt i upp till ett år. Vid rumstemperatur kommer längden av friskhet att bero på smörets exponering för ljus och syre, men smöret kommer i allmänhet att förbli friskt i flera dagar utan kylning. Täckning av smör i en keramisk maträtt eller smörklocka hjälper till att bevara friskheten vid rumstemperatur genom att minska syrexponering och värme.

Smör som har en stark lukt eller en bitter eller skarp smak har sannolikt gått rancid och bör kasseras.