Vad är Annatto?

Lär dig om de många användningarna av detta frö

Annatto är utsädet eller extraktet från achiote-trädet, vilket är ursprungligt för Central- och Sydamerika. Annatto används kraftigt i Latinamerika som färgämne, medicin och som ingrediens i många livsmedel. Annatto är en naturligt intensiv färg som kan variera i färg från ljusgul till djuporange. Många kommersiellt framställda livsmedel använder annatto för sin starka färg.

Hur är Annatto Made?

Frukten på den achiote träd är formad som ett hjärta och täckt med tjocka, spikiga hår.

När frukten mognar öppnar pallen för att avslöja dess röda frön. Fröer och massa har använts i hundratals år för en rad olika ändamål. Fröna kan slipas i ett pulver, förvandlas till pasta, eller infuseras i olja. Kommersiellt bearbetas fröet och köttet för att extrahera det potenta ätbara färgämnet.

Annatto Används som färgämne

Annatto ansvarar för den gula färgen av smör, margarin och ost, som alla skulle vara en blek krämig färg utan att det här naturliga färgämnet gynnar. Cheddarost förvärvade sin klassiska orangefärg från annatto på 1800-talet när man ansåg att högkvalitativa ostar var gula på grund av högre kvalitet grönt gräs matat till nötkreatur. I en rolig ödetsvridning antar många nu att den ljusgula färgen kommer från naturliga ingredienser!

Annatto används som färgämne i många andra kommersiella produkter såsom bearbetad kött, rökt fisk, drycker och en mängd förpackade livsmedel.

Annatto är också känd som "fattig mans saffran" eftersom den kan användas för att uppnå en liknande ljusgul färg till saffran utan det höga priset. Många rätter i Central- och Sydamerika, som arroz con pollo, använder annatto för den distinkt gula färgen. Annatto används också för att färga soppor, grytor och kryddor.

Vad tycker Annatto om

Annattos smak kan beskrivas som jordnärlig, muskulös och lite pepprig. Annatto frön är vanligtvis brutna i olja eller malda till ett pulver innan de läggs till recept, snarare än att lägga fröna hela. Annatto är en viktig smakämne i många latinamerikanska rätter .

Var hittar du Annatto

Eftersom annatto inte är en vanlig ingrediens i amerikansk mat kan det vara svårt att hitta i stormarknader. Spice-leverantörer eller globala marknader, speciellt de som specialiserar sig på latinska, mexikanska eller karibiska ingredienser, är sannolika platser för att hitta den. Annatto kan köpas som hela frön, pulver eller smaksatta oljor.

Är Annatto All Natural?

Annatto är en naturlig färgämne och kan därför ingå som ingrediens i livsmedel märkta "helt naturliga". Trots att det är helt naturligt, kan annatto inte märkas som "organiskt" såvida inte växterna från vilka det härledas odlas under certifierade organiska förhållanden . Eftersom Annatto är växtbaserad, är det en acceptabel ingrediens för vegetarianer.

Som med alla ingredienser, naturligt eller syntetiskt, är det möjligt för vissa människor att utveckla allergier eller biverkningar på denna ingrediens. Även om några fall har rapporterats har inte utbrett allergier eller biverkningar på annatto noterats.