Vad är panko? En definition av panko.

Undrar om panko, vad det är, hur man använder det eller behöver bara en snabb definition? Läs vidare för att lära dig mer om panko.

Vad är panko?

Om du aldrig har hört talas om panko förut kommer du gärna veta att panko helt enkelt är en typ av brödsmulor , men läs vidare för att lära dig mer, eftersom panko är lite annorlunda på några viktiga sätt från vanliga brödsmulor.

Real panko är alltid gjord av en speciell typ av vitt bröd (i motsats till helvete) och utan skorpor.

Ordet själv kommer från japanska och används som en lättbröd i japansk mat . Om du redan visste att panko är en typ av brödsmulor undrar du förmodligen vad skillnaden är mellan panko och vanliga brödsmulor.

Så, vad är skillnaden mellan panko och vanliga brödsmulor?

De flesta breacrumbs som du skulle köpa på förhand i affären liknar det slag du skulle göra hemma genom att rosta bröd och smula det eller rulla det bra med en rulla, oavsett om du lägger till kryddor eller inte. Panko är dock lite annorlunda , och det kan inte riktigt göras hemma (men du kan säkert ersätta vanliga brödsmulor för panko i de flesta recept - det kommer inte att vara ganska detsamma, men nära nog).

Låt dig inte lura av recept som hävdar att vara en panko-ersättare som kräver bröd eller kakor - det här är inte sant panko! Panko är lättare, krispigare och luftigare än vanliga brödsmulor. Eftersom panko är lättare och flakigare än vanliga brödsmulor är den perfekt för stekt mat, eftersom det absorberar mindre olja och fett , vilket gör slutresultatet inte lika tungt som en vanlig brödning.

Vad är det i panko? Är det vegan? Är det glutenfritt?

Även om det aldrig gör ont för att läsa en etikett om du är en vegan som försöker en ny mat eller undviker ägg eller mejeri för allergenskäl, är de flesta märken av panko verkligen veganer. En typisk panko ingredienslista innehåller vetemjöl, jäst, olja och salt. Panko är definitivt inte glutenfri, men nästan alltid vegan .

Vad är några användningar av panko?

Panko används ofta som en brödning för stekt mat eller som en crumby breadcrumb topping för bakade pasta recept och makaroner och ost. Vissa kockar gillar att använda panko som bindemedel, särskilt för veganer, som inte äter ägg och i veggie burger recept. Se nedan för några veggie burger idéer med panko som ett äggfritt bindemedel. Här är några sätt att använda panko:

Har du några recept som använder panko?

Ja, det gör jag säkert! Här är några vegetariska sätt att använda panko: