Så här använder du en kökskniv

En kniv kan vara din bästa vän under matberedningen, eller det kan orsaka allvarlig skada - beroende på din skicklighet och vad du vet om knivsäkerhet. Det finns några grundläggande säkerhets tips och tips om hur du använder en kniv ordentligt. Först och främst, kolla rekommendationer från källor som Consumer Reports och Cook's Illustrated. Köp sedan de bästa kvalitetsknivarna som du har råd med , som inte har några luckor i fogen där kniv och handtag möts, med ett fint slipat blad.

En bra kniv ska känna sig tung och solid. Slutligen lära dig att använda dina bra knivar och ta hand om dem.

Det finns fem grundläggande typer köksknivar:

Knivar är gjorda av flera typer av material. Högkolstål rostfritt stål är den dyraste och kommer att vara den längsta. Dessa knivar kommer inte att fläcka och hålla en skarp kant längre än andra ståltyper . Keramiska knivar är ganska nya. Dessa knivar behöver inte skärpa i åratal och bör skärps av en expert när de sliter ner. Använd bara en keramisk kniv på ett skärbräda - aldrig på en annan keramik, plast eller glasyta. De är så skarpa!

Knivhandtag är gjorda av trä eller plastkomposit. Båda är bra val. Den enda skillnaden är rengöring och underhåll. Knivar med trähandtag försämras snabbare när de rengörs i diskmaskinen. Jag vet att experter rekommenderar att du inte använder en diskmaskin för tvättknivar, men jag gör det hela tiden. Jag är inte angelägen om att tvätta vassa knivar för hand.

Skärande knivar

En kniv som inte är skarp är farlig. Det kan glida av maten du skär och smidigt klippa dina fingrar istället. Ett stål bör vara en del av din knivsamling. Detta långa, runda objekt skärser knivar genom att räta ut kanten.

Håll kniven i din dominerande hand och stålet i den andra, med stålpunkten pressad till en solid midjehöjd yta. Håll knivbasen överst på stålet i 20 graders vinkel.

Dra långsamt kniven längs stålets längd, dra kniven tillbaka så att hela bladet, från botten till spetsen, rör sig mot stålet som om du skar av bitar av stålet. Upprepa på andra sidan. Gör det fem eller sex gånger, skölj sedan kniven och torka omedelbart. Se till att du skärper varje sida lika många gånger för att behålla knivens balans.

Använda en kniv

Att använda kökskniv kräver att man följer några regler och blir bekväm med sina händer på ett annat sätt. Att se bilder om att använda en kniv för olika köksuppgifter är det bästa sättet att lära sig. Ta en titt på Kniv Färdigheter och Master Techniques and Knife Färdigheter och andra teknik videor.

Det viktigaste tipset jag kan ge dig är att hugga långsamt och noggrant. Skär alltid bort från din kropp. Se till att dina händer är torra och ytan du jobbar med är det inte slitna.

Se till att du krullar dina fingrar under handen och håller maten. Det tar ett tag att vänja sig men kommer att bli andra naturen med övning. Om dina fingrar är krullade under är chansen bra, du kommer aldrig att skära dig själv. Titta på vad du gör hela tiden. Och håll barn och husdjur ur köket när du arbetar med knivar! Använd din dominerande hand genom att hålla kniven ordentligt och skär genom maten med en gungning. Kniven ska inte lämna ytan du arbetar med. Flytta din hand (med de krullade under fingrarna) längs som kniven skär maten.

Ta hand om dina knivar

Förvara dina knivar i ett knivblock eller på en magnetisk knivrack. När knivar kastas i en låda kommer de att bli mattare snabbare, plus det finns en bra chans att du kommer att skära dig själv och komma in för att hämta en. De flesta tillverkare rekommenderar att högkvalitativa knivar tvättas för hand och torkas omedelbart. Jag har fulla tang, trähandtagsknivar och jag har alltid tvättat dem i min diskmaskin. Mina knivar ser inte nya ut, men de fungerar fortfarande bra, med frekvent skärpning.

Informativa Knivwebbplatser:

Hur man använder en kocks kniv

Ta hand om dina knivar