30 minuters friskt mozzarellaostrecept

Hemlagad färsk mozzarellaost har fantastisk smak. Anvisningarna här för att göra din egen hemma är detaljerade men inte svåra. Rennet och citronsyra finns i hälsokostaffärer och specialmarknader.

Vad du behöver

Hur man gör det

Krossa löparen i vattnet och rör om för att lösa upp. Häll mjölk i en icke-reaktiv panna (ingen aluminium eller gjutjärn). Placera över medelvärme. Stänk citronsyran över mjölken och rör om några gånger. Värmemjölk till 88 grader F. Mjölk börjar börja curdle.

Vid 88 grader F, tillsätt löslösningen och fortsätt omrör långsamt varje par minuter tills mjölken når 105 grader F. Stäng av värmen. Stora ostmassor kommer att dyka upp och börjar separera från vasslen (den klara, gröna vätskan).Med en skivad sked eller nätfiltrare, skopa ugnen i en stor glasskål. (Om det fortfarande är för flytande, låt det ställa om några minuter). Tryck ostmassan försiktigt med handen och häll av så mycket vassle som möjligt. Mikrovågsugnar på högt i 1 minut, dränera sedan av allt överskott av vassle. Med en sked, pressa ostmassa i en boll tills den är kall. Mikrovågsugn två gånger i 35 sekunder vardera, och fortsätt att tömma vassle och ost i en boll. Under tiden lägg vasslen över medelvärme och låt den värma till ca 175 grader F.

När är tillräckligt kall för att röra, knäda det som bröddeg tills det är smidigt. När du kan stretcha det som taffy, är det gjort. Du kan stänka 1 till 2 tsk salt i osten medan du knådar och sträcker den. Osten blir stretchig, slät och glänsande. Om det är svårt att sträcka och bryta lätt, doppa det i hetvallen i några sekunder för att göra det varmt och smidigt. Ta sedan upp det igen och sträck det i ett långt rep. Vik över och sträck igen. Doppa i het vassla som behövs för att göra det smidigt.

När det är glatt och glänsande (det tar bara några minuter) är det klart att äta. Forma den i en logg eller golfstorlekbollar, lagra sedan i en lösning av 2 tsk salt till 1 kopp vatten.

Obs: Citronsyra och rennet är tillgängliga via postorder, några apotek eller hälsokostaffärer.

Källa: Home Cheese Making av Ricki Carroll (Workman Publishing)
Reprinted with permission.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 78
Totalt fett 4 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 12 mg
Natrium 53 mg
kolhydrater 6 g
Kostfiber 0 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)