Vad är Luster Dust?

Om du någonsin sett glänsande ätbara dekorationer på toppen av kakor eller muffins, är chansen att de skapades med lustdamm.

Luster damm är en typ av dekorationspulver som används i tårta och godis dekoration för att lägga till färg och gnista till desserter. Lustdamm finns i många olika färger, men de vanligaste nyanserna är guld och silver.

Vad är ingredienserna i Luster Dust?

Det finns många olika märken av lustdamm, och tyvärr är de flesta av dem inte individuellt märkta med ingredienser.

Dessutom kan olika nyanser av glansdamm inom samma märke innehålla olika ingredienser som är nödvändiga för att producera dessa nyanser. Så om din lustdammbehållare inte är märkt, är det enda sättet att vara säker på ingredienserna att kontakta företaget och fråga om din specifika nyans. Med detta sagt är vanligen citerade ingredienser i många glansdammar titandioxid, järnoxid, karmin och glimmer. Dessutom innehåller vissa järnblå eller kromoxid.

Är Luster Dust säker att äta?

Återigen beror detta mycket på det specifika varumärket och den specifika färgen. De flesta glansdammar är märkta "giftfria", vilket betyder att om du konsumerar dem kommer de inte att skada dig. Tänk på att det bara för att något inte är giftigt betyder inte att det är tänkt att vara ätbart. För att vara säker bör du leta efter lustdammmärken som är specifikt märkta "FDA Approved" eller "Food Grade".

I vissa fall är vissa nyanser inte meningsfulla att konsumeras alls, och de är tydligt märkta "Ej för konsumtion" eller "Endast för dekorativ användning." I dessa fall borde du bara använda de här lustdammarna på dekorativa element som inte kommer att ätas, som tuggummiplastblommor på en tårta.

Är Luster Dust densamma som Petal Dust, Pearl Dust, Sparkle Dust, Disco Dust eller Highlighter Dust?

"Luster Dust" används ibland som en catch-all term för en familj av "dekorativa dammar", inklusive kronblad damm, pärl damm, gnistan damm, disco damm och highlighter damm, men dessa dammar är inte lika.

Även om de alla används för att dekorera kakor, har de olika egenskaper och producerar olika effekter.
Lustdamm finns i många olika färger och ger gnist, glans och en hel del färg.
Highlighter damm kommer vanligtvis i guld och silver färger och ger en högglans metallisk finish. De flesta högljusdamm är inte ätbara och är endast till dekorativa ändamål.
Petal damm har en matt finish och ger djupa, starka färger. Petal damm används ofta för att dekorera tuggummi pasta blommor eftersom det matt utseende ger dem en naturlig utseende.
Pärlstoft ger en gnistrande, pärlemorsk finish med bara en prydnad av färg. Pärlstoft är genomskinligt och kan blandas med petal damm för att ge dekorationer skimrande och gnistrande utan att lägga till mycket färg.
Sparkle damm ger effekter liknande lustdamm, vilket ger färg och glans, men gnistrande dammkorn är större än lustdammets fina pulver.
Disco damm har de största kornen av alla och kan jämföras i storlek till bitar av glitter. Disco damm är inte subtilt, så det fungerar bäst på bitar som ska "pop" och gnista med en glittrande finish.

Hur använder jag lustdamm?

Lustdamm kan enkelt pussas på gjutna godis, fondant och tandköttspasta med en torr borste.

Om du vill ha en jämnare applikation och mer intensiv färg, blanda lustdamm med alkohol (vodka rekommenderas) eller ett alkoholbaserat extrakt som citron extrakt. Det tar bara en liten mängd vätska, så börja med några droppar och mixa tills du får en konsistens du gillar. Försök inte blanda lustdamm med vatten, eftersom det inte är vattenlösligt och du kommer att få en klibbig röra. För starkare effekter kan du måla på flera lager lustdamm, var noga med att låta varje lager torka mellan applikationerna. Lustdamm kan även blandas med alkohol och användas med en matbränningsmaskin.

Var kan jag köpa Luster Dust?

Lustdamm är lättillgängligt hos många onlinebutiker och transporteras ofta i tårtadekorationer och godisaffärer. Dessutom har hantverksbutiker som bär Wilton-serien av tårtadeprydnadsprodukter ofta Wilton-märkespärlstoft och gnistrande damm.

Vad är några recept som använder lustdamm?