Vad är Farfel?

Farfel är en liten pelletsformad äggnudel med ingredienser som liknar tyska spaetzle eller ungerska nokedli . Farfel var en gång en populär maträtt i judiska Ashkenazi-köket och serverades helt enkelt kryddat bredvid kött eller fjäderfä. Ordet farfel är jiddisch.

Farfel kallas ibland äggbyg, men det innehåller ingen korn, och det ser inte heller ut som det. Du kan hitta kommersiellt beredd, redo att laga farfel i kosheravsnittet i många stormarknader.

Du kommer att se den rostade äggbyg som finns också. Leta efter Manischewitz Premium berikade ägg nudlar korn form och för Manischewitz rostat korn form ägg nudlar. Även om dessa är kosher, är de inte för påsk. Eftersom de är gjorda med mjöl innehåller de vete och är inte glutenfria.

För att ytterligare förvirra saker är de flesta människor numera mer bekanta med matzo farfel, små bitar brutna matzo som används i Påsk recept. Matzo farfel kommer troligen att få sitt namn mer från sin storlek och form än vad som är kulinariska kvaliteter, för det är liten (men inte så liten som "riktigt" farfel), det uppträder på inget sätt som ett äggnudel i recept. Matzo farfel används som ett brödbyte under Påskhelgen i Kosher-for-Passover recept, särskilt i ugnsbakade rätter.

Farfel Tradition

fredagskvällen sabbatsmaten skulle Baal Shem Tov, fadern till Chassidut, äta farfel. Han förklarade att farfel är relaterat till det jiddiska ordet farfallen vilket betyder gjort, över, avslutat.

Vad som hände under veckan eller i det förflutna är klart. Fredagskväll är det dags att lägga förbi det förflutna, fortsätt, börja på nytt. Således började sedvanen att äta farfel under sabbatsaften måltiden.

Ägg Farfel

Det kan vara utmanande att hitta farfel i vanliga matvaror, men du kan hitta det om det finns en koshergång. Tänk på att det kan vara märkt "äggbyg". Känner sig ambitiös? Du kan göra farfel från början med hjälp av detta recept . Den har bara tre ingredienser: mjöl, ägg och salt. Du gör degen och sedan passera den genom en rivare och sprida ut äggkornet för att torka. Du kan använda det direkt eller spara det för ett par dagar.

Du kan lägga äggfärg till soppor som du skulle lägga till korn, ris, pasta eller potatis. Eller prova den här ungerska brunade äggbyggen , som liknar en pilaf. Du kan enkelt hitta recept för svamp ägg bygg som en sida maträtt.

Matzo Farfel

Även om många bara bryter ut matzo farfel under påsken, kan du laga mat hela året. Prova detta recept på smaklig kokt matzo farfel (kött, påsk) . Medan du kan köpa beredd matzo farfel från en koshermarknad, är det också enkelt att helt enkelt bryta upp mattor av sig själv för detta ändamål. Receptet är enkelt och det tar bara 10 minuter att förbereda.