Den judiska sabbatsmiddagen

Sabbatmiddagsupplevelse

Den judiska vilodagen, Shabbat på hebreiska, börjar fredag ​​vid solnedgången och slutar på lördag vid nattfallet. På fredagskvällen övergår judiska familjer från vardagen till en mer andlig tid. Tabellerna är elegant uppsatta och familjer sjunger ofta traditionella sånger, engagera sig i samtal och dela inspirerande tankar.

Belysningen av ljus och recitering av kiddush välsignelsen över vin föregår måltiden.

En annan välsignelse görs över challahbröd innan brödet distribueras till alla vid bordet. Judiska föräldrar välsignar ofta sina barn innan maten börjar också.

Sabbatsmiddagar är vanligtvis flerkursiga och inkluderar bröd, fisk, soppa, kött och / eller fjäderfä, rätter och efterrätt. Även om menyer kan variera mycket, är vissa traditionella livsmedel sabbatsfavoriter.

Bröd

Challahbröd , som ingår i sabbatens hemritual samt måltiden, är vanligtvis söt, gjord med vitt mjöl och ofta berikat med ägg och olja. Det är typiskt flätat och belagt med äggtvätt för att ge det ett glänsande utseende. Omgiven av folklore och genomsyrad symbolism är challah det traditionella brödet för sabbaten och andra festliga helgdagar.

Fisk

Gefilte fisk , som ofta fungerade som en aptitretare på sabbatsmiddagar, är inte en typ av fisk, utan snarare en fiskrätt beredd på ett visst sätt, med olika slags fisk som karp, gädda och vitfisk.

Ordet "gefilte" betyder fylld på jiddisch. I det ursprungliga östeuropeiska receptet avlägsnas fiskens kött från huden, males upp och blandas med andra ingredienser som ägg, kryddor, marklök och morötter och fylls sedan tillbaka i huden och bakas. Idag blandas köttet av fisken vanligtvis med andra ingredienser, och pokas sedan, kylas och serveras kallt.

Soppa

Kycklingsoppa är en klassisk judisk komfortmat, som ofta serveras med matzobollar på sabbatsmiddagar. Matzo-bollarna är kända som matzobollar och är lätta dumplings gjorda med matzo-måltid, ägg, vatten och ett fett som olja eller kycklingfett. Det är inte ovanligt att inkludera både nudlar och matzobollar i soppan.

Kött

Inte alla recept är lämpade för att serveras på Shabbat eftersom kött måste köpas i förväg, förvaras i kylskåpet och sedan återuppvärmas nästa dag under okonventionella omständigheter enligt judiska lagar om matlagning. Bakade kycklingrätter, rostad brisket och långkokta kötträtter är vanligtvis bra klassiska val.

Sidor

En kugel liknar en gryta och en stapel av Ashkenazi judisk matlagning. Ingredienser kan innefatta nudlar eller potatis, ost, frukt och / eller grönsaker. En kugel kan vara salig eller söt och är ett perfekt komplement till en sabbats måltid. Andra Shabbat-sidrätter inkluderar ofta rostade grönsaker , kötträtter och sallader.

Efterrätt

Desserter på en sabbatmjöl måste vara pareve enligt judisk matlagning. Det innebär att de inte kan innehålla mejeriprodukter eller köttprodukter. Intressant är att ägg som kommer från kosherfågel är tillåtna. Pareve recept för kakor, kakor, tårtor och pajer är överflödiga, och kosherbagerier som bär dessa desserter finns i många städer och städer.