Vad är couscous?

Couscous (uttalad "KOOS-koos") är en maträtt av små granuler av durumvete. Couscouskornen bereds sedan genom att ånga dem tills de har en ljus, fluffig konsistens.

Couscous är nära besläktad med pasta, som durumvete, slipad i meljöl är samma typ av vete som oftast används för att göra pasta.

I själva verket är tekniskt couscous en pastaform, med en huvudskillnad: medan pastan är tillverkad av vetemjöl (dvs. vete som är finmalt) blandas med vatten och formas till former.

Couscous består å andra sidan av durumvete som krossas i granuler.

Couscous härrörde från Nordafrika, där den traditionellt är förberedd som en del av kött- eller grönsakspottor kryddat med kummin . Idag finns couscous i många kök, inklusive mycket av Mellanöstern och olika medelhavskök, liksom USA och västeuropeiska länder som Frankrike och Storbritannien

Förbereda Couscous

Den traditionella tekniken för att förbereda couscous involverar att ånga granulerna flera gånger i en lång kruka kallad en couscousière. Men dessa redskap är dyra, skrymmande och svåra att hitta.

För en nybörjare är instant couscous mycket lättare att göra och kräver bara en vanlig kruka med lock. Faktum är att mest kommersiellt tillgänglig couscous är en omedelbar form som har ångats och torkats sedan. Förberedelsen av denna form av couscous är relativt idiotsäker - den torkade couscousen läggs till en kruka med kokande vatten eller lager, krukan täckes sedan och vattnet absorberas i couscousen på cirka fem minuter.

En viktig faktor att notera är att medan de flesta boxade couscous som finns i Nordamerika är den omedelbara sorten, kan du springa över traditionell couscous, vilket tar längre tid att laga mat och innebär att koka couscousen på ungefär samma sätt som du skulle förbereda ris.

Denna metod övar, med den stora fallgropen att det är lätt att överkoka couscousen, vilket resulterar i att det blir gummy.

Israelisk couscous är en variation på den traditionella couscousen som är gjord av större, mjukare, sfäriska granuler. Israelisk couscous har en något chewier konsistens än vanlig couscous. Det tar längre tid att laga mat. Men eftersom det är större är det mindre sannolikt att vända gummi, och du kan till och med laga matet med pilafmetoden, vilket innebär att du suger couscousen i olja för att bruna den lite innan du lägger matvätskan.

Det finns några antal couscous recept som är väsentligen variationer i denna teknik, och de kan vara salta eller lite söta, beroende på ingredienserna som läggs till. Det kan tillagas med citron, rostade mandlar, ärtor, russin, vinbär eller andra torkade frukter, även äpplen eller aprikoser.

När man serverar couscous är det ibland vanligt att mögla det i former genom att trycka på det i små skålar och sedan vända på serveringsrätten innan de slås ut.

Couscous används också ofta i sallader, i vilket fall den kokas och kyls och kyls innan den kombineras med övriga ingredienser. Och för en riktig behandling kan du också laga söt couscous, antingen som efterrätt eller till och med frukost, med användning av mjölk som del eller all matlagningsvätska, som om du skulle förbereda havregryn.