Vad är Balsamico Vinäger och hur är det gjort?

Balsamvinäger är inte vin vinäger

Balsamvinäger har blivit allt raseri i Amerika tack vare kreativa kockar på exklusiva restauranger. Det är svårt att tro att denna robusta produkt av vinstocken bara kommer att uppskattas inom de senaste två decennierna i Amerika när italienarna har njutit det i århundraden.

Den rika, lite söta smaken av balsamvinäger ger sig enkelt till salladsdressingar och gourmetmarinader och såser.

Ett streck kan också lägga till smak för en soppa eller gryta. Det ger ut sötma av färska, liksom hallon, jordgubbar och persikor .

Dess smak och den komplexa doften upphöjs över sin låga kusin, rödvinäger , precis som rött vinäsk sprider framför vit vinäger. Innan du deltar i en mängd recept med balsamvinäger , lär du dig lite mer om det och hur du använder det.

Hur Balsamvinäger görs

Hur kommer en lågaktig ättika för att skörda ett sådant beröm? Så långt tillbaka som 900 år sedan gjorde vintners i Modena, Italien-regionen balsamvinäger, som togs som en tonic och skänktes som ett märke till förmån för de som är viktiga.

Även om det anses vara vin vinäger, är det inte alls vin vinäger. Den är inte gjord av vin, utan från druvpressningar som aldrig har tillåtits jäsas i vin.

Söta vita Trebbiano-druvpressar kokas ner till en mörk sirap och åldras sedan under hårda begränsningar.

Sirapen placeras i oaken kegs, tillsammans med en ättika "mamma" och börjar åldrandet. Det är obligatoriskt att vara åldrat i 12 år i trä. Under årens lopp går det ut till mindre och mindre keggar av kastanj, körsbärsträd, aska, morbär och enbär tills det är klart till salu. Alla dessa skogar lägger gradvis karaktär på vinägerna.

Som det åldrar, förångar fuktighet, ytterligare förtjockning av ättika och koncentrering av smaken.

Vissa balsamiska vinegars har åldrats i över 100 år. Det är denna åldringsprocess som gör sann balsamvinäger från Modena i norra Italien så dyrt. Lyckligtvis går en liten balsamvinäger långt, mycket som saffran .

Val av Balsamäsk Vinäger

Toppkvalitativ balsamvinävnad märkt aceto balsamico tradizionale, vilket indikerar att de traditionella metoderna från Modena har använts vid bearbetning och åldrande. Du får vad du betalar för, så förvänta dig ett högsta pris för det bästa. Om du betalar mindre kan det tillsättas sulfiter som konserveringsmedel.

Förvaring av Balsamicoädika

Du behöver bara lagra balsamvinäger på en sval, mörk plats bort från värme, som i skåpet. Det behöver inte kylas. Det kommer inte att oxideras när det öppnas och kommer att hålla sig obestämt. Du behöver inte oroa dig om du ser något sediment eftersom det är en naturlig biprodukt av åldringsprocessen och det är inte skadligt.

Referens- och receptböcker

Du kan hitta dessa böcker av användning när du lagar mat med balsamvinäger. Köp från Amazon.com: