Peach Selection och förvaring

Hur man köper och lagrar persikor

Peach Selection och förvaring

Juli och augusti är högsäsong för färska persikor. Välj persikor som är fasta vid beröring, men vars kött kommer att ge med mildt tryck. Frukten ska vara osläckt och fri från blåmärken, med en varm doftande doft.

De flesta persikor kommer att ha en rosande rodnad mot huden, men det är oftast bara en sort egenskap och inte nödvändigtvis en indikation på kvalitet. En bra indikator på mognad är en väldefinierad klyfta i form av persika.

Undvik de med någon hint av grönt eftersom de aldrig kommer att mogna helt. Även om persikor kommer att fortsätta att mogna efter att ha plockats från trädet upphör sockerproduktionen en gång att plockas och kommer inte att öka trots att frukten kan mjuka.

Undermogna persikor kan mogna något genom att placera dem i en papperspåse stansad med hål vid rumstemperatur i en plats bort från solljus. Kolla ofta på modenhet eftersom de kan gå från undertryck till övermått i fråga om tjugofyra timmar. Ett äpple eller en banan, som båda utsöndrar naturlig etylengas, läggs till påsen kommer att påskynda mogning.

För att ta bort fröet, skära längs 360 grader runt gropen ner till stenen. Vrid varje halv samtidigt i motsatta riktningar. Freestone persikor ska separeras enkelt.

Eftersom persikor är mycket ömtåliga, kan du bara köpa det belopp som du behöver använda inom några dagar eller planera att behålla dem för långtidslagring.

Frukten ska inte tvättas förrän innan du tänker använda den. När du lagrar färska persikor vid rumstemperatur, se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan dem för att tillåta korrekt luftcirkulation. Färska persikor kan hållas vid rumstemperatur tre till fyra dagar, beroende på hur moget de är när du köper dem.Kylning kommer att förlänga sitt liv, men inte mer än en dag eller två. Persikor behöver fuktighet, så kyl i en plastpåse och använd inom två dagar. Helst låter kylda persikor stå nära rumstemperaturen innan de äter (cirka 30 minuter), eftersom smaken blir mer full och robust.

Fröstenen ger en bitter smak, så var noga med att ta bort den före konservering eller frysning av persikor. Persikor frusna i sockerpaket resulterar i en bättre produkt än de frusna i vanligt vatten. Bättre kvalitet serveras också om du skalar raka persikor istället för att blanchera före frysning. Om frukterna är överdrivna mogna, puré eller hugga frukten, tillsätt en sur saft för att hålla frukten mörkare och frys i en tätt förseglad behållare eller plast zip-upp väska med luft borttagen.

Persikorpuré kan torkas i fruktskinn. Skivor och halvor kan också torkas eller dehydratiseras.

Kommersiellt burkade persikor kan lagras i en sval skåp oöppnad i upp till ett år. Öppnade konserverade persikor ska kylas och användas inom en vecka.